Полският президент Анджей Дуда подписа законови разпоредби, които премахват спорната дисциплинарна камара към Върховния съд и я заменят с друг орган, съобщава "Асошиейтед прес".

Надеждата е, че промяната ще убеди Европейския съюз да отблокира еврофинансиране за възстановяване от пандемията на стойност милиарди евро, до което достъпът на страната беше ограничен заради политическия й контрол над съдебната система.

Дуда е подписал законовите промени късно вчера. Те до голяма степен се разглеждат като повърхностни и като продължаващ политически контрол върху съдиите, което е основна пречка между Варшава и Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е предупредила, че няма да бъдат отпускани средства на Полша, ако тя не гарантира независимост на съдебната власт - да премахне съществуващата дисциплинарна камара, да пренапише нейните правила и да позволи преразглеждане на случаите на магистратите, санкционирани от камарата.

ЕК официално предупреди Унгария, че ще ѝ спре еврофондовете

ЕК официално предупреди Унгария, че ще ѝ спре еврофондовете

Заради нарушения на върховенството на закона, ощетили бюджета на ЕС

Настоящите промени, въведени от Дуда, премахват дисциплинарната камара към Върховния съд, използвана за санкциониране на съдии. Тя ще бъде заменена от нов отчетен орган, назначен от президента.

Дисциплинарната камара струваше скъпо на Полша - Съдът на ЕС осъди Варшава на глоба от един милион евро на ден, докато не я разпусне.

Само един от многото съдии, наказани за критика към действията на правителството в сферата на правосъдието, беше възстановен на работа, но беше назначен в друга секция на съда и изпратен в отпуск.

Миналата седмица Фон дер Лайен беше разкритикувана, след като Европейската комисия условно прие Плана за възстановяване от пандемията на Полша, отварящ възможността за изплащане на целеви средства на обща стойност около 36 милиарда евро. Част от законодателите обаче считат, че решението е преждевременно, тъй като Полша не е изпълнила условията на ЕС.

Унгария се надява на отблокиране на еврофондовете ѝ до края на годината

Унгария се надява на отблокиране на еврофондовете ѝ до края на годината

Очаква да получи достъп до финансиране за възстановяване от пандемията за милиарди евро