Полският министър на правосъдието Адам Боднар очерта в петък законопроект, който има за цел да коригира начина, по който се назначават съдиите, като първа стъпка към отмяната на съдебните реформи на предишното националистическо правителство с оглед на размразяването на фондовете на ЕС, предава Ройтерс.

Бившето правителство на партията "Право и справедливост" (ПиС) години наред беше в спор с Брюксел относно съдебните реформи и върховенството на закона, което доведе до замразяването на милиарди евро от средства на Европейския съюз за Полша.

Но проевропейските партии спечелиха мнозинство на изборите на 15 октомври, слагайки край на осемгодишното управление на ПиС, а ново правителство, ръководено от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, обеща страната да си върне достъпа до парите.

Един от ключовите спорни въпроси е процедурата за назначаване на съдии, която според критиците е била политизирана при PiS. Европейският съд по правата на човека и Съдът на ЕС също посочиха нередности в процедурата.

Боднар предлага членовете на Националния съдебен съвет (КСС) да бъдат назначавани от други съдии, като съдиите, номинирани от предишния съвет, да бъдат изключени от процеса.

"По наше мнение такъв законопроект е в съответствие с конституцията и международните договори, приложими за Полша... и ще отговаря на стандартите, произтичащи от решенията на ЕСПЧ и Съда на ЕС", каза заместник-министърът на правосъдието Дариуш Мазур.

Съмненията относно валидността на назначаването на съдии от ПиС доведоха до хаос в съдилищата, както се вижда от скорошен случай по отношение на осъждането на двама бивши министри на ПиС.

Съдиите, назначени съгласно новите правила, въведени от ПиС, твърдят, че поставянето под въпрос на техния статут би било незаконно и би довело до още по-голям хаос.

"Опитите да се постави под въпрос статута на съдиите подкопават основите на политическата система на Република Полша", заявиха съдиите от Гражданската камара на Върховния съд в резолюция, публикувана в петък.

Полският президент обвини Доналд Туск в анархия

Полският президент обвини Доналд Туск в анархия

Заради реформите в държавните медии