Руски официални лица определиха като „скандална и лишена от смисъл" позицията на полския президент Лех Качински, който заяви, че страната му няма да снеме ветото на проговорите по новото споразумение между ЕС и Русия.

По думите на президента ветото ще остане до момента, в който страните-членки на Евросъюза не приемат Грузия и Украйнакъм Плана за действия за членство в НАТО.

Първо ние бихме искали да разберем как ще се развие планът по присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО, казва Качински.

Само политически неинформирани лица, могат да мислят, че случилото се на срещата на върха на НАТО в Букурещ не е свързано с позицията на Москва", посочва още полският президент.

Председателят на комитета по международни дела в Държавната дума на Русия Константин Косачев коментира, че няма никакви юридическа основа да се обвързват отношенията между Русия и Европейския съюз и отношенията между Русия и НАТО. Депутатът допълва, че Качински продължава да води „експресивна и непредсказуема политика".

Представител на същата комисия заяви, че Русия се надява останалите страни-членки на ЕС да окажат давление върху Полша, за да може преговорите по сключване на ново споразумение най-накрая да бъдат приведени в „конструктивно русло".

На срещата на НАТО в Букурещ в началото на месец април членовете на Алианса не предложиха на Киев и Тбилиси да се присъединят към Плана за действие по членство и отложиха разглеждането на въпроса за декември месец. Въпреки това Украйна и Грузия заявиха, че са уверени в предстоящото си членство.

Русия остро възрази срещу разширяването на северноатлантическия пакт до нейните граници, като посочи, че разглежда това като пряка заплаха за сигурността си.
 

Полша, като член на Европейския съюз, наложи вето върху началото на преговори за ново споразумение между Русия и ЕС през миналата година, когато Русия забрани вноса на полско месо.
След като забраната бе вдигната полското правителство начело с Доналд Туск изрази готовност да вдигне ветото, но премиерът и президентът принадлежат към различни партии.
Срокът на предишното споразумение между Русия и ЕС изтече през декември 2007 година.