Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски разкритикува управлението на кризата с мигрантите от страна на Европейската комисия, посочвайки, че Брюксел е изострил проблемите вместо да предложи истински решения, съобщава „Ройтерс”.  

Европейският съюз предприе „прибързани, безотговорни и ненапълно обмислени стъпки” в отговор на огромния наплив на мигранти и бежанци от Ирак, Сирия, Афганистан и други разкъсвани от война региони, коментира Вашчиковски по време на пресконференция с колегите си от Германия и Франция.

Неговите думи дойдоха ден, след като Германия, Полша и Франция се разбраха да преодолеят различията си по проблеми като миграцията и по-голяма подкрепа за ЕС чрез съживяване на „Ваймарския триъгълник”, тристранна група, създадена след края на Студената война.  

Вашчиковски беше непреклонен в критиката си към Европейската комисия и обвини нейните политики за решението на британците да напуснат Европейския съюз.

Полската евроскептична управляваща партия „Право и справедливост” е в конфликт с Брюксел по въпроси, включващи нейния конституционен съд, политиката за мигрантите, политиката за климата и изсичането на вековни гори.

Вашчиковски също така разкритикува други страни от ЕС, че не действат по проблема със сигурността на външните граници на ЕС и заяви, че тази практика била толерирана в продължение на години.

„Ние сега откриваме с изненада, че има двойни стандарти в европейската миграционна политика”, подчерта полският дипломат номер едно.