Полша ще разположи аеростати по границата с Беларус и руската Калининградска област за откриване на нисколетящи цели, съобщи Polon.pl, позовавайки се на полското министерство на отбраната.

"Министерството на националната отбрана е посочило възможните места за разполагане на полските балони по проект Barbara, които трябва да откриват нисколетящи цели от големи разстояния.

Планира се да бъдат поръчани общо до четири аеростата, които ще бъдат инсталирани на източната и североизточната граница на страната", се казва в съобщението.

Балоните "благодарение на монтирания радар и това, че са "привързани" на височина от няколко километра, могат да откриват цели с ниска радиолокационна видимост като хеликоптери или малки самолети на разстояние повече от 300 километра", а подобно решение на проблема с радиолокационния хоризонт, произтичащ от кривината на земята, е много по-евтино от използването на самолети и хеликоптери, обясняват военните.

Балоните също така дават възможност за организиране на непрекъснато радиолокационно наблюдение.

Полша проведе военен парад

Полша проведе военен парад

Варшава показва решимост пред руската заплаха

Според информацията, изпратена от Полша до САЩ в рамките на процедурата RFI (Request for Information), един от балоните ще наблюдава района на Калининград и част от Балтийско море.

"Според предоставените планове първите структури трябва да бъдат изградени в рамките на 14 месеца от подписването на договора и да достигнат първоначална оперативна готовност до 2025 г.", се казва в доклада.

За доставчик на радарно оборудване се разглеждат компаниите Lockheed Martin, Textron или Northrop Grumman.