Полша ще задели повече пари от предвиденото за своята армия, информира Агенция Ройтерс. Руската атака срещу Украйна накара полското правителство да се замисли върху способността на армията.

Инвазията на Русия в Украйна разтърси силно Полша, където още витаят спомените за съветската доминация след Втората световна война.

Ярослав Качински сподели, че ще има изменение в бюджета за отбрана през следващата година. 3% от брутния вътрешен продукт ще бъдат заделени като допълнителни средства за армията.

Полша ежегодно отделя 2% от своя БВП за отбрана, като част от ангажиментите си като член на НАТО.

Законът за защита на Отечеството е предвиждал това да се случи през 2024 година, но скорошните събития ускориха този процес.

Министърът на отбраната Мариуш Блашчак, сподели че броят на полските военнослужещи ще се увеличи на 300 000. Сегашният им брой е около 143 000. Той добави, че сега Полша има нужда от силна армия, тъй като "Империята на злото" се опитва да се възроди.

Наясно сме с ограниченията, които произтичат от регламентите на ЕС относно бюджетния дефицит от 3%, сподели Качнски. Провеждаме разговори и се надяваме, че по-големите разходи за отбрана да не бъдат част от дефицита. Това е изключително важно, добави той.

100 000 украинци минали границата към Полша

100 000 украинци минали границата към Полша

Словакия обяви извънредно положение заради наплива