Около 100 000 души от Украйна са преминали границата с Полша след руската атака срещу Украйна. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Павел Шафернакер. Хората влязоха в Полша от места "по цялата граница", заявява Шафернакер, цитиран от Der Standert.

Международния фото обмен показва хуманитарните усилия на Полша да овладее ситуацията по своите граници. Неправителствени организации са донесли храни, напитки и одеала, разположили са пунктове за медицинска помощ, а обикновени граждани пристигат на собствени разноски с автомобилите си и предлагат свободни места както за транспорт, така и за нощувка.

Границата се преминава преди всичко от жени и деца, доколкото в Украйна е обявена всеобща мобилизация и пределите на страната не могат да напускам мъжете между 18 и 60-годишна възраст.

Снимка 565022

Източник: EPA/БГНЕС

Извънредно положение обяви и правителството на Словакия заради наплива на бежанци от Украйна и на нейните граници. Целта на извънредното положение е да се създадат условия, за да могат да бъдат приети и настанени украинците.

Литва предложи на Полша да приеме част от стичащите се на нейната граница бежанци от Украйна. Уверение за помощ изказа премиерът на Литва Ингрида Шимоните, която заяви, че в момента си търсят варианти за тяхното настаняване и транспорт.

Централна Европа се готви за бежанска вълна от Украйна

Централна Европа се готви за бежанска вълна от Украйна

Полша отваря приемни пунктове по границата, Унгария изпраща войски

Още в първия ден от военната операция на Русия в Украйна всички държави от източния фланг на Европейския съюз, които някога са били част от командвания от Москва Варшавски договор, сега членки на НАТО, и граничат с Украйна започнаха подготовка за приемане на бежанци. Румъния обяви готовност да приеме половин милион украинци, които бягат от руската агресия. 

Унгария обяви, че изпраща военни на границата, за да създаде коридор за бежанците и да осигури нужната организация. Към момента най-натоварено е на границата с Полша, но украинци бягат и към Молдова, която вече обяви извънредно положение.

Ако Русия нахлуе в Украйна, в Европейския съюз може да потърсят убежище над 1 милион души, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас преди седмица.

Само за последната година и половина за втори път европейските граници и институции са поставени пред изпитание, вследствие на действия и провокации от Кремъл и Минск. През лятото на 2021 г. Полша започна да строи ограда по границата си с Беларус заради наплива от нелегални мигранти от изтока, за които бе заявено, че са част от целенасочено организирана провокация от страна на руските и беларуските власти към сигурността на Европейските страни.

Още през есента на миналата година Полша предупреди ЕС, че кризата по границата с Беларус ще е прелюдия към нещо още по-страшно.