Полските депутати обсъждат законопроекти, подкрепени от консервативна католическа група, която би наложила почти пълна забрана за абортите, криминализира сексуалното образование в училище и приравнява хомосексуалността с педофилията, преразглеждайки предложения, които бяха отложени след протести, съобщава АП.

Местни критици и международните организации за защита на човешките права твърдят, че консервативното правителство на Полша внася дълбоко противоречивите предложения в парламента по време на пандемия. Масовите демонстрации, които осуетиха предходните предложения, сега са незаконни при блокада, което ограничава протестите до петима души.

Полша вече има някои от най-строгите закони за борба с абортите в Европа и общество, дълбоко разделено между традиционалисти, лоялни към могъщата католическа църква, и светските поляци, които искат либерализирането на действащите закони.

Опозиционните партии денонсираха двата законопроекта, а левият политик Робърт Биедрон призова полските мъже да се включат в защитата на репродуктивните права на жените. "Не мога да повярвам, че все още трябва да продължаваме да протестираме срещу това".

Десетки жени протестираха срещу законите във Варшава във вторник, съблюдавайки социалното дистанциране, като шофират поотделно в колите си или карат велосипеди на разстояние.

Полша позволява аборт след изнасилване или кръвосмешение, ако животът на жената е застрашен или има нарушение на плода. Предложеният закон ще премахне последната разпоредба - дори за плод без шанс за оцеляване - което е най-честата причина за законния аборт в страната.

Другият законопроект криминализира сексуалното образование в училищата. Неговите поддръжници твърдят, че ще се борят с педофилията и ще обезсърчат ранната безразборност в половите отношения. Критиците твърдят, че това би създало правен инструмент за преследване на гей хора.

Директорът на Амнести интернешънъл в Полша Драгиня Надаздин коментира, че "опитът да се приемат тези безразсъдно ретроградни закони по всяко време би било срамно, но да ги забързваш под прикритието на кризата COVID-19 е безскрупулно".

Дуня Миятович, комисар по правата на човека в Съвета на Европа, заяви, че "в това изключително време на пандемията COVID-19 политиците и лицата, вземащи решения, трябва да устоят на изкушението да предприемат мерки, които са несъвместими с човешките права".

Долната камара на парламента, в която управляващата партия "Право и справедливост" има мнозинство, ще обсъди законопроектите в сряда и четвъртък и може да проведе гласуване веднага. Но нещата може да не стигнат до тази точка. Някои смятат, че управляващата партия всъщност не иска да приеме тези закони и може да ги насочи към комисията за по-нататъшна дообработка.

Партията все още може да спечели, като подкрепя консервативни въпроси преди президентските избори през май, които ще се проведат по пощата поради блокадата. Фактът, че изборите все още се провеждат, разгневи опозиционните партии, които считат, че при провеждане на кампания в блокада, консервативният действащ лидер, който иска преизбиране, ще има несправедливо предимство.

Парламентът на Полша отхвърли плана на управляващите президентски избори по пощата

Парламентът на Полша отхвърли плана на управляващите президентски избори по пощата

Управляващата партия настоява изборите да се проведат, въпреки че в страната продължават да се увеличават случаите на заразени с коронавирус