Парламентарна комисия в Полша започна разследване на обвиненията, че предишното правителство незаконно е подслушвало телефоните на различни лица, включително политически опоненти, на фона на разрастващ се скандал относно използването на шпионския софтуер Pegasus, съощава "Ройтерс".

Централно място в усилията на новия проевропейски кабинет за разкриване на истината за предполагаеми нарушения по време на осемте години националистическо управление, разследването придоби ново измерение поради съобщения в медиите, че самите членове на бившата управляваща партия са били жертви на телефонно подслушване.

Ако тази информация се окаже вярна, тя би могла да разбие опозицията, която досега е била обединена в защитата на своята история и действията на министри, които според новото правителство са нарушили закона.

"Ще разкрием истината", зарече се Витолд Зембачински, член на комисията и на най-голямата група в новото правителство - Гражданската коалиция. "Работата ни в следствената комисия ще предизвика не само земетресение, но и цунами".

Информация през 2021 г., че софтуерът, разработен от базираната в Израел компания NSO Group, е бил използван за подслушване на телефоните на критици на правителството, включително ръководителя на предизборната кампания на най-голямата по онова време опозиционна партия, доведе до обвинения, че службите за сигурност рушат демократичните норми.

Русия свързвана със скандала с подслушване в Полша през 2014 г.

Русия свързвана със скандала с подслушване в Полша през 2014 г.

В Полша са обезпокоени заради потенциална руска намеса

"Това беше най-антидемократичното поведение по време на изборния процес, което можете да си представите", заяви депутатът от Гражданската коалиция Яцек Карновски, който също е бил сред подслушваните. "Човек има право на личен живот".

Новото правителство се зае с прилагането на програма за реформи в съдилищата, държавните медии и контролираните от държавата компании в опит да премахне ефектите от политизацията и кронизма под "Право и справедливост".

ПиС твърди, че промените са политически лов на вещици и уверява, че винаги е действала законно.

"В съответствие с полското законодателство всяко наблюдение трябва да бъде одобрено от съд. Сигурен съм, че всяко наблюдение, проведено от тайните служби, е прието и разпоредено от съда", посочи бившият заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета.

Полските медии обаче наскоро съобщиха, че шпионският софтуер може да е бил използван и срещу политици от ПиС - новина, която, ако се окаже вярна, може да постави под въпрос лоялността на депутатите от партията.

Полша призна, че използва шпионския софтуер Pegasus

Полша призна, че използва шпионския софтуер Pegasus

Качински обаче отрича софтуерът да се използва срещу политическата опозиция