Русия е свързвана със скандала с подслушване в Полша през 2014 г., пише "Гардиън".

В Полша са обезпокоени заради потенциална руска намеса в драматичния скандал с подслушване, който разтърси полската политика през 2014 г., след като се появи информация, че бизнесменът, осъден за организирането на операцията, дължи милиони долари на руска компания за въглища.

Марек Фалента, полски бизнесмен с интереси във въгледобивната индустрия, беше осъден през 2016 г. за организиране на операцията, която включва 700 часа записани разговори на повече от 80 срещи между висши политици и чиновници в два ресторанта във Варшава.

Сред записаните са вътрешният министър, финансовият министър, външният министър и транспортният министър, всички те са от проевропейската Гражданска платформа, гуверньорът на националната банка, шефът на Сметната палата и други.

Полският всекидневник Wprost публикува част от съдържанието на записите през юни 2014 г., след като излезе, че Радослав Шикорски, тогавашен външен министър на Полша, е описал полските военни отношения със САЩ като "безполезни".

Разкритията за дълговете на Фалента повдигат перспективата за руска намеса в скандал, който според наблюдатели се е превърнал в голям фактор за падането от власт на Гражданската платформа, която загуби изборите през 2015 г.

Отдавна се търсят отговори на въпроси като как Фалента и сервитьорите са успели да проведат такава сложна и продължителна операция по подслушване без никаква външна помощ.

През 2016 г. стана ясно, че един от ресторантите във Варшава, където са извършвани подслушванията, е открит от двама бизнес сътрудници на полския бизнесмен Робърт Шустковски, който живее в Русия. Полският бизнесмен от десетилетия си партнира с олигарха Андрей Скоч. Скоч, сега член на руския парламент, беше санкциониран от САЩ през април заради връзки с руската организирана престъпност.

През миналата седмица полският всекидневник Politykaalleged излезе с информация, че в края на 2013 г. и началото на 2014 г. Фалента е пътувал до Кемерово в Русия, за да се срещне с представители на руската компания за въглища Kuzbasskaya Toplivnaya.

Според информацията сделката е оставила Фалента с дълг от 20 милиона долара. Източници от разузнаването, цитирани от Polityka, твърдят, че срещата е била организирана от Шустковски.

Самият Шустковски отрича да си е сътрудничил с Фалента, въпреки че не отрича да е имал контакт с него. Той също така отрича да има връзки с чужди разузнавателни служби или с престъпни групи, както и да е свързан с подслушването.

Бивш служител на разузнаването, който е заемал висока длъжност по време на скандала, разкри, че има редица очевидни връзки за намеса на Русия, но никога не са били разследвани щателно.