Основните опозиционни партии в Полша са готови да поемат властта. Те ще излъчат Доналд Туск за свой кандидат за министър-председател. Това бе обявено днес, преди поредица от срещи с президента Анджей Дуда, аналогът на българските консултации за съставяне на правителство.

На парламентарните избори в Полша на 15 октомври, които бяха белязани от рекордна избирателна активност, управляващата консервативна "Право и справедливост" спечели най-голям брой гласове, опозицията обаче излиза победител, тъй като има възможности за съставяне на коалиционно правителство.

Така "Гражданска коалиция", водена от бившия министър-председател и бивш председател на Европейския съвет Доналд Туск, "Трети път" и Левицата обещаха да сформират коалиционно правителство, а заедно те имат 248 места

"Право и справедливост" взе 194 места в парламента, а крайната "Конфедерация" - 18, което не й позволи да даде възможност на ПиС за коалиция.

Днес и утре по покана на президента Анджей Дуда ще бъдат проведени консултации с представители на отделните предизборни комитети. "Срещите ще бъдат проведени поотделно с всеки от предизборните комитети, като поредността ще е според изборния резултат на всеки от тези комитети", се казва още в изявлението.

Още преди изборите президентът Дуда каза, че ще даде първия мандат за съставянето на правителство на политическата сила, която спечели най-много гласове на изборите.