Началникът на щаба на Гуайдо, 49-годишният Роберто Мареро е обвинен в планиране на "актове на саботаж" срещу официални лица, съобщава БиБиСи.

Вътрешният министър на Венецуела Нестор Реверол заяви, че от разузнавателните служби по време на ареста в дома му са открити "оръжия и чуждестранна валута".

Гуайдо призова за незабавното освобождаване на Мареро. Той обяви, че силите за сигурност са извършили "незаконно и неконституционно" действие, като добави, че смята, че предметите, за които се твърди, че са намерени в дома са подхвърлени там.

Мареро е арестуван като част от операция за разбиване на "терористична клетка", която се предполага, че планира нападения срещу правителството на Мадуро, допълва Реверол.

Гуайдо, ръководител на контролираното от опозицията Народно събрание, се обяви за временен президент на 23 януари, като заяви, че преизбирането на Мадуро миналия май е незаконно.

Гуайдо е готов за операция "Свобода" и иска властта във Венецуела

Гуайдо е готов за операция "Свобода" и иска властта във Венецуела

Призовава гражданите във всеки щат, на Мадуро му "остават само няколко дни"

На пресконференция вчера той заяви, че арестът на Мареро "няма да ни накара да се отклоним от пътя, по който се намираме" и поиска венецуелците да "останат обединени и мобилизирани".

С подкрепата на администрацията на Тръмп, Гуайдо призовава Мадуро да се оттегли като президент, тъй като недоволството от неговия социалистически режим расте.

Арестът на Мареро предизвика международни реакции, като САЩ, Европейският съюз и държавите от Латинска Америка поискаха незабавното му освобождаване.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън бяха сред онези, които осъдиха ареста на Мареро.

"Мадуро направи още една голяма грешка. Незаконният арест на помощника на временния президент Хуан Гуайдо, Роберто Мареро няма да остане без отговор", обясни вчера Болтън.

Тръмп мисли за военна инвазия във Венецуела

Тръмп мисли за военна инвазия във Венецуела

САЩ и Бразилия обсъждат Латинска Америка

По-рано тази седмица, Доналд Тръмп заяви, че се обмислят "всички възможности" във връзка със ситуацията във Венецуела, като се споменава за възможност и за военни действия.

Мареро е главният политически съветник на Гуайдо и неговото задържане вероятно ще повиши напрежението както във Венецуела, така и в международен план, допълва БиБиСи.

И Гуайдо, и Мадуро твърдят, че са конституционни президенти на Венецуела. Малко след като Гуайдо се обяви за временен президент, неговите активи бяха замразени и Върховният съд му наложи забрана да напуска страната.

Гуайдо отива в Бразилия

Гуайдо отива в Бразилия

Обсъжда в латиноамерикански държави кризата във Венецуела

35-годишният опозиционен лидер се противопостави на забраната и миналия месец обиколи латиноамериканските страни, за да получи подкрепа.

Гуайдо продължи да призовава "узурпатора" Мадуро да се оттегли и да призова военни и сили за сигурност, които са лоялни на правителството, да го подкрепят.

Миналата седмица главният прокурор на Венецуела заяви, че е поискала от Върховния съд да разследва Гуайдо за предполагаем саботаж на електрическата система на страната след прекъсване на тока.

Гуайдо обвини венецуелското разузнаване в задържането на опозиционен депутат

Гуайдо обвини венецуелското разузнаване в задържането на опозиционен депутат

Секретарят на самообявилия се президент също е задържан