Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви, че неговите поддръжници се подготвят за операцията "Свобода", която ще доведе до вземането на власт във Венецуела, съобщава ТАСС.

"Венецуелци, ние се подготвяме за окончателното прекратяване на узурпацията на властта, за операция "Свобода". Чакайте ни във всеки щат", коментира Гуайдо на пресконференция в Каракас.

Гуайдо обвини венецуелското разузнаване в задържането на опозиционен депутат

Гуайдо обвини венецуелското разузнаване в задържането на опозиционен депутат

Секретарят на самообявилия се президент също е задържан

Венецуелският журналист Габриел Бастидас, споделя пресконференцията в Туитър. 

Гуайдо коментира, че на администрацията на президента Николас Мадуро "остават само няколко дни".

Гуайдо обяснява, че властите на републиката се страхуват да го арестуват и следователно да атакуват неговите поддръжници.

"Тъй като те властите не могат да арестуват временния президент Хуан Гуайдо, те търсят неговите близки, заплашват ги и ги отвличат. Николас Мадуро или не се осмелява да ме хвърли в затвора, или не ми изпраща правоприлагащите органи", допълва Гуайдо.

Помпео и САЩ имат морално и политическо задължение да пазят Израел

Помпео и САЩ имат морално и политическо задължение да пазят Израел

Помпео иска и незабавно освобождаване на задържаните опозиционери във Венецуела

Според него, арестът на Мареро е "обида не само за Хуан Гуайдо, но и за Народното събрание, за венецуелците и за конституцията, но и за целия демократичен свят".

По-рано Гуайдо обяви, че Мареро и опозиционният депутатът Вергара са задържани от агенти на боливарската разузнавателна служба, а домовете им са претърсвани. 

Вергара коментира, че претърсвания наистина са извършени, но той не е задържан. В същото време Вергара също твърди, че Мареро е задържан.

"Мадуро направи още една голяма грешка. Незаконният арест на помощника на Временния президент Хуан Гуайдо, Роберто Мареро няма да остане без отговор. Той трябва да бъде освободен незабавно и безопасността му да бъде гарантирана", написа съветникът на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън в Туитър.

Тръмп мисли за военна инвазия във Венецуела

Тръмп мисли за военна инвазия във Венецуела

САЩ и Бразилия обсъждат Латинска Америка