Държавният секретар на САЩ Майк Помпео описа Хизбула като риск за стабилността в Близкия изток и се съгласи с Израел за силно въоръжената ливанска група, подкрепяна от Иран, съобщава "Ройтерс".

Помпео, който е на регионално посещение, за да популяризира твърдата воля на администрацията на Тръмп срещу Иран бе предупреден от Израел, че се тревожат от силите на Хизбула и намесата им в сирийската война.

На среща с израелския президент Рувен Ривлин в Йерусалим, Помпео изброява Хизбула, Хамас и Йеменския Хути като получаващи иранска подкрепа и "организации, които представляват риск за стабилността в Близкия изток и за Израел".

"Те са решени да изтрият тази страна от лицето на планетата и ние имаме морално  и политическо задължение да предотвратим това. Трябва да знаете, че Съединените щати са готови да направят това", обясни Помпео.

САЩ зоват съюзниците за кръстоносен поход срещу Иран и „Хизбула”

САЩ зоват съюзниците за кръстоносен поход срещу Иран и „Хизбула”

САЩ няма да позволят на Иран да превърне Сирия в следващия Ливан

От своя страна, Израел извърши многократни въздушни удари срещу Хизбула в Сирия, където шиитската мюсюлманска милиция, заедно с руски ВВС, помогна на президента Башар Асад срещу бунтовниците сунити.

В реч за Персийската нова година, върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Ислямската република успешно се е противопоставила на "безпрецедентни, силни" американски санкции.

Иран е изправен пред икономически трудности, откакто Доналд Тръмп се изтегли миналата година от ядрената сделка между Техеран и световните сили и възобнови санкциите.

Фокусирайки своите забележки върху Ливан, Ривлин обясни на Помпео, че премиерът Саад Харири "не може да каже на никого, че Ливан е отделен от Хизбула", позовавайки се на политическото влияние на групата в Бейрут, където има и министри в правителството, както и депутати в парламента.

"Ако нещо се случи от Ливан към Израел, ние ще държим Ливан отговорен", обясни Ривлин.

САЩ признават Голанските възвишения за израелски следващата седмица?

САЩ признават Голанските възвишения за израелски следващата седмица?

Мисля, че е време международната общност да признае Голан

Посещението на Помпео в Йерусалим е широко възприемано в Израел като помощ за Нетаняху, който се радва на близки отношения с Тръмп, само три седмици преди оспорвани избори в Израел.

Тръмп скъса с десетилетна американска политика и призна Йерусалим за столица на Израел, което ядоса палестинците, които претендират за източния сектор на града за столица на бъдещата им държава.

През май миналата година Вашингтон премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим, а Помпео посети посолството днес.

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим
на живо

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим

В същото време Израел уби повече от 40 палестинци по границата с Газа

Помпео реагира от Израел и на съобщението на самообявилия се венецуелски президент Хуан Гуайдо за задържани от разузнаването опозиционери.

Държавният секретар на САЩ осъди задържането и настоя за незабавно освобождаване

"Съединените щати осъждат претърсванията, извършени от тайните служби на венецуелския президент Николай Мадуро, и задържането на Роберто Марреро. Ние изискваме незабавното му освобождаване", пише Помпео.

Гуайдо обвини венецуелското разузнаване в задържането на опозиционен депутат

Гуайдо обвини венецуелското разузнаване в задържането на опозиционен депутат

Секретарят на самообявилия се президент също е задържан