Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е убеден, че в бъдеще Саудитска Арабия може да постигне споразумение за нормализиране на отношенията с Израел. Той заяви това в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", чийто текст беше разпространен от Държавния департамент.

Нетаняху и лидерът на ОАЕ номинирани за Нобела за мир

Нетаняху и лидерът на ОАЕ номинирани за Нобела за мир

Нетаняху е номиниран заедно с лидера на Обединените арабски емирства

Помпео беше запитан дали смята, че подобни споразумения са постижими между страните. "Твърдо съм убеден, че е така", отговори той. "Те имат общо разбиране за това, което укрепва мира и стабилността в Близкия изток - добави американският държавен секретар. - Това е, което тласна ОАЕ, Бахрейн и Судан към нормализиране на отношенията с Израел."

Израелският парламент одобри мирното споразумение с ОАЕ

Израелският парламент одобри мирното споразумение с ОАЕ

Документът ще бъде предаден за окончателна ратификация на правителството

Помпео вярва, че много държави от региона в бъдеще ще се присъединят към така наречените Авраамови споразумения за нормализиране на отношенията между арабските страни и еврейската държава. "Ще има много препятствия, много препятствия, очевидно е, че е невъзможно да се предскаже точно кога това ще се случи", заяви Помпео.

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Тел Авив обеща промени в политиката си за Западния бряг

На 15 септември във Вашингтон бяха подписани документи за нормализиране на отношенията на Израел с ОАЕ и Бахрейн. Тогава израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече помирението на еврейската държава с двете арабски държави "повратна точка в историята", която "ще помогне да се сложи край на арабско-израелския конфликт веднъж завинаги".