Германия, по примера на САЩ, трябва да възприема Русия като заплаха и да харчи повече за отбрана. За това настоя американският държавен секретар Майк Помпео.

"Ние смятаме Русия за сериозна заплаха. Заделянето на 1% от брутния вътрешен продукт за отбрана, както прави Германия, предполага, че те не могат да я възприемат напълно като сериозна заплаха, както правят САЩ. Те трябва да направят това", подчерта Помпео в ефира на телевизия C-SPAN.

Той добави, че Германия трябва да се придържа към поетите ангажименти по отношение на разходите за отбрана. През 2014 г. страните от НАТО се договориха да отделят 2% от БВП годишно за отбрана.

"Президентът (на САЩ Доналд Тръмп) даде да се разбере, че това не е решимостта, която трябва да види от страна на Германия (президентът на Руската федерация) Владимир Путин", изтъкна още американският първи дипломат.

Държавният секретар припомни, че САЩ са против проекта "Северен поток 2", тъй като такава "дълбока енергийна връзка... ще даде възможност на Путин да навреди на Германия или да заплашва с такива вреди".