САЩ могат да инициират военна операция във Венецуела, ако възникне подобна необходимост. При това Вашингтон разчита на мирното предаване на властта, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю пред телевизия Fox Business, цитирано от ТАСС.

"Президентът съвършено ясно и последователно заяви: възможни са военни действия. Ако е необходимо, САЩ ще ги проведат", заяви той, отбелязвайки, че Вашингтон се опитва да направи всичко възможно, за да избегне насилието.

"Ние бихме предпочели мирното предаване на властта, при което (президентът на Венецуела Николас) Мадуро си тръгва и се провеждат нови избори", допълни той.

Помпео заяви, че лишаването от свобода на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо би предизвикало "значителна ескалация" на обстановката и би принудило САЩ да реагират.

Напрежението във Венецуела расте

Напрежението във Венецуела расте

Армията остава вярна на Мадуро

Във вторник в Каракас и редица други градове на Венецуела се проведоха антиправителствени протести, започнали след като група военни подкрепиха лидера на опозицията Гуайдо.
Той публикува в Twitter видеобръщение, в което призова военните да излязат на улицата, за да "спрат с узурпацията" на властта в страната. По думите на Гуайдо, видеото е заснето на територията на авиобаза на името на Франсиско Миранда в Каракас.