Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че заплахата на президента Доналд Тръмп да разори икономиката на натовската съюзничка Турция, ако тя атакува подкрепяните от САЩ кюрдски бойци в Сирия, подчертава ангажимента на Америка към партньорите си, съобщава "Асошиейтед прес".

Помпео уточни, че все още не е разговарял с турските власти или с Тръмп за заплахата на президента в "Туитър", като той предполага, че Тръмп е имал предвид налагането на санкции, ако Турция предприеме военни действия срещу кюрдите в Сирия, които са съюзници на САЩ в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Тръмп: Ще опустошим Турция икономически, ако посегне на кюрдите

Тръмп: Ще опустошим Турция икономически, ако посегне на кюрдите

Започвайки изтеглянето от Сирия...

Помпео изтъкна, че призивът на Тръмп за зона за сигурност в размер на 20 мили между турските сили и кюрдите е в съответствие с това, което САЩ се опитват да постигнат в преговорите с турците. Но той увери, че работата остава в ход.

"Искаме да се уверим, че хората, които се бориха с нас за свалянето на халифата и "Ислямска държава", имат сигурност, а също така, че терористи ... в Сирия не са в състояние да атакуват Турция, това са двете ни цели", коментира той пред журналисти в Рияд след разговори със саудитските власти.

"Ако можем да получим място, наречете го буферна зона ... ако можем да получим мястото и мерките за сигурност по правилния начин, това ще бъде добро нещо за всички в региона", добави Помпео.

Турция към САЩ: Няма разлика между ДАЕШ и кюрдските милиции в Сирия

Турция към САЩ: Няма разлика между ДАЕШ и кюрдските милиции в Сирия

"Турция се бори срещу терористи, не с кюрдите"

Вчера Тръмп написа в профила си в "Туитър", че САЩ "ще атакуват отново от съществуваща в близост база, ако ДАЕШ се реформират. Ще разорим Турция икономически, ако ударят кюрдите".

Решението на Тръмп за изтегляне на САЩ от Сирия, което той първоначално каза, че ще бъде бързо, но по-късно обяви, че ще се забави, шокира съюзниците на САЩ и разгневи сирийските кюрди.

Помпео коментира, че не е разговарял с турския си колега след изявлението на Тръмп в "Туитър", но каза, че посланието на САЩ за кюрдите е ясно и непроменено, откакто Тръмп взе решението да изтегли американските войски от Сирия през миналия месец.

"Администрацията е много последователна по отношение на нашето изискване турците да не преследват кюрдите по начин, който е неуместен", посочи Помпео, допълвайки: "Ако те са терористи, ние всички се опитваме да ударим екстремистите, където и да ги открием. Смятам, че коментарите на президента са в съответствие с това."

Запитан конкретно за това, какво е имал предвид Тръмп с думите за опустошението на икономиката на Турция, Помпео отговори: "Ние прилагаме санкции на много места по света. Предполагам, че той говори за тези неща, но ще трябва да го попитате."