Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Русия влиза в списъка с враговете на Америка.

"Винаги ме питат кой е нашият враг и отговорът е: има много, които искат да подкопаят начина ни на живот, нашата република, основните демократични принципи. Русия определено е в този списък", изтъкна Помпео в интервю за радиошоуто на Марк Левин.

Обикновено американските официални лица наричат ​​Русия противник, но не и враг. Самият Помпео по-рано тази седмица използва израза "истинско предизвикателство", говорейки за отношението на Вашингтон към Москва.

Държавният секретар припомни информации, появили се в американските медии, че Русия е замесена в неотдавнашни кибератаки.

Разузнаването на САЩ предупреди, че хакерските атаки продължават

Разузнаването на САЩ предупреди, че хакерските атаки продължават

Агенциите не потвърдиха целите на кибератаката

"Виждаме това от много дълго време - използването на асиметричния потенциал за опит да се окажат в позиция, от която те могат да накарат САЩ да плащат", добави Помпео.

Той настоя също така, че руското държавно ръководство е "реален риск за тези, които обичат свободата". В същото време Помпео добави, че, не желаейки да омаловажи опасността от Русия, той смята Китай за по-важна, "екзистенциална" заплаха за САЩ.

По-рано агенция "Ройтерс" съобщи, позовавайки се на източници, че група хакери, подкрепени от чуждестранно правителство, са успели да получат достъп до системата на Министерството на финансите на САЩ и Националната администрация за телекомуникации и информация и да откраднат техни данни. Също така се допълваше, че Министерството на вътрешната сигурност на САЩ може да е било хакнато.

Microsoft предупреди: Хакерската атака на Русия се разраства

Microsoft предупреди: Хакерската атака на Русия се разраства

Великобритания и още шест страни извън САЩ са били засегнати

Мащабите на хакерската атака са били толкова сериозни, че днес, според един от източниците, се е състояло заседание на Съвета за национална сигурност на САЩ. Както вестник "Вашингтон пост" пише, позовавайки се на източници, руски хакери са обвинени за хакерските атаки.

Руското посолство в САЩ нарече обвиненията на американските медии по адрес на Москва неоснователни. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки информациите за хакерски атаки срещу Министерството на финансите на САЩ, увери, че Русия нямала нищо общо с това.

Руски хакери атакуваха и американското Министерство на националната сигурност

Руски хакери атакуваха и американското Министерство на националната сигурност

Действали са под контрола на руското правителство...