Американските разузнавателни служби предупредиха, че кибератаките срещу няколко министерства продължават, докато правителството се опитва да установи мащаба на пробива, информира АФП.

През уикенда стана ясно, че са предприети кибератаки по правителствени институции.

Хакери от Русия ударили и Държавния департамент на САЩ

Хакери от Русия ударили и Държавния департамент на САЩ

Хакерската атака била резултат от "шпионска операция на Русия"

В съвместно съобщение ФБР и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна безопасност (CISA) предупредиха, че кибератаките продължават и докато тече разследването за установяване на пълния мащаб на тази кампания, те знаят, че са засегнати мрежите на федералното правителство.

През март бе извършена атака по софтуер, разработен от базираната в Тексас компания SolarWinds, която продължи месеци до откриването й от компанията за киберсигурност FireEye.

Руски хакери атакуваха и американското Министерство на националната сигурност

Руски хакери атакуваха и американското Министерство на националната сигурност

Действали са под контрола на руското правителство...

Двете компании обвиняват хакери, свързани с руското правителство.

Хакерите са успели да пробият използвания от Министерството на финансите и Министерството на търговията софтуер, което им е позволило да получат достъп до трафика от вътрешни имейли.

Агенциите не потвърдиха целите на кибератаката.

Хакери "ударили" правосъдното министерство на САЩ

Хакери "ударили" правосъдното министерство на САЩ

Проучва се каква информация е изтекла

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също обвини Москва, като заяви, че руското правителство е направило няколко опита за проникване в мрежите на американското правителство.

SolarWinds информира, че 18 000 клиенти, включително и от правителствени агенции и компаниите от Fortune 500, са свалили компрометираща софтуерна актуализация, позволявайки на хакерите да шпионират размяната на имейли.

Не е ясно какво са се опитвали хакерите да откраднат и дали са постигнали целта си.

ФБР обяви, че е започнало разследване за установяване на авторите и преследване на отговорните.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън прекрати обиколката си в Близкия изток и Европа заради хакерското проникване.

"Гардиън" пише, че има вероятност да са откраднати някои институционални тайни, включително ядрени тайни, данни за ваксините срещу коронавирус и ново поколение оръжейни системи. Разузнаването обикновено търси информация за последните оръжейни системи и системите за противоракетна отбрана, досиетата на правителствени служители, потенциално използвани за вербуване на агенти.