Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди Швейцария за тесните й бизнес контакти с Китай и неутралната европейска страна се излага на опасност от нарушения на личния живот, ако позволи на китайските компании да помогнат за изграждането на инфраструктурата, съобщава "Ройтерс".

Администрацията на Доналд Тръмп предупреждава съюзниците да не използват мобилната технология и оборудване от следващо поколение на Huawei Technologies Co Ltd поради опасения, че Китай може да шпионира чувствителни комуникации и данни

"Швейцарците отдават голямо значение на защитата на личния им живот, и това от е от много време. Но ако работите с китайски технологии, вие предоставяте информация на китайската комунистическа партия. Няма поверителност", обяснява той.

Помпео хвали Швейцария, която действа като дипломатически канал между САЩ и Иран, като страна с дълбоки демократични традиции, върховенство на закона и подобна на САЩ гледна точка за това как светът трябва да функционира.

САЩ предупредиха Германия за последствията от използването на Huawei

САЩ предупредиха Германия за последствията от използването на Huawei

Можело да се наложи да задържа данни за граждани на Германия

"Но ние също работим заедно по важни въпроси за сигурността", допълва държавният секретар на САЩ.

Швейцарският президент Уели Маурер се срещна с Тръмп в Белия дом миналия месец и с китайския президент Си Дзинпин в Пекин през април.

Маурер коментира във Вашингтон, че Швейцария е избрала различен път в отношенията с Китай, предпочитайки да се застъпва за своите ценности директно с Пекин.

Той обясни, че Швейцария е забранила на всички чуждестранни компании да предоставят услуги или хардуер за критичната си инфраструктура, но Huawei присъства на частния търговски пазар.

Huawei е инструмент на китайското правителство, предупреди Помпео

Huawei е инструмент на китайското правителство, предупреди Помпео

Те са дълбоко свързани. Това е нещо, което трудно се разбира от американците