Вашингтон приветства решението на Камбоджа да не дава на Китай правото да споделят военноморска база в Тайландския залив, обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Тайланд Дон Праматвинаи след среща на САЩ и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), съобщава ТАСС.

Помпео разговаря в столицата на Тайланд и със своите колеги Тайланд, Камбоджа, Лаос и Виетнам.

"Ние приветстваме решението на Камбоджа да откаже на Китай да използва военноморската база", коментира той и се надява, други страни в региона да последват примера на Пном Пен.

Камбоджа отрича да е предоставила военна база на Китай

Камбоджа отрича да е предоставила военна база на Китай

Говорител на Министерството на отбраната поясни, че се разпространяват фалшиви новини и пропаганда

По-рано The Wall Street Journal, позовавайки се на американски служители и техните съюзници съобщи, че Камбоджа е сключила тайно споразумение с КНР и предава базата Реам в Тайландския залив за 30 години с автоматично удължаване на споразумението за всеки следващи 10 години.

Според данните за това споразумение, Китай може да използва базата за разполагане на войски, съхраняване на оръжие и военни кораби.

Миналата седмица премиерът на Камбоджа Хун Сен отхвърли "неоснователните твърдения" за съществуването на тайно споразумение с КНР, защото "наличието на чужда военна база противоречи на конституцията на страната".

Пекин призова нерегионалните държави да не се месят в спора за Южнокитайско море

Пекин призова нерегионалните държави да не се месят в спора за Южнокитайско море

Уан И похвали напредъка в подготвянето на кодекс за поведение с 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия

В същото време Помпео изразява загриженост относно китайските дейности по река Меконг в Югоизточна Азия, като ги нарича тревожни тенденции, съобщава АП.

Притесненията му включват и изграждането на язовири нагоре по течението, планове за взривяване на речни корита и организиране на речни патрули извън китайските граници.

Той отбеляза, че реката е с най-ниските си нива от десетилетие, което определя като проблем, свързан с решението на Китай да взима вода нагоре по течението. Китай е построил 10 язовира в горния участък на Меконг, част, която наричат Ланкан.

Отдавна има предупреждения, че тези действия могат да имат разрушителни въздействия върху околната среда и икономиката надолу по течението.

САЩ изграждат военни обекти за над 200 млн. долара в Австралия

САЩ изграждат военни обекти за над 200 млн. долара в Австралия

Западните съюзници са все по-загрижени от Китай и влиянието му в Тихия океан