Специалните служби на Великобритания разследват минимум четири случая, свързани с подготовка на атентати в Кралството, а полицията не изключва извършване на терористична атака в Лондон към момента.

Високопоставен сътрудник на британските специални служби съобщил на Sunday Times, че към този момент се разследва по 4 -5 дела, в които има намерение за извършване на атентат.

Изданието напомня, че по-рано през седмицата зам.-вътрешния министър Бен Уолъс обсъди с ръководители на търговски центрове и спортни съоръжения и стадиони мерките за сигурност след последните нападения в Европа.

При това директорът на полицията в Лондон Бернард Хоган-Хоув в интервю за изданието Mail отговори на въпрос дали се очакват атентати в британската столица с изявлението: „Кога, ако не сега.

Хоган-Хоув отбеляза, че високото ниво на опасност от атентати в Лондон се запазва вече две години и сега остава такова. Също така полицейският началник допълва, че не може да гарантира, че атака няма да се случи в града въпреки високата степен на взаимодействие на полицията и специалните служби, които предотвратяват престъпления.

Също така по информация от Хоган-Хоув само за последната година във Великобритания са предотвратени осем атентата. В страната са арестувани около 400 души по подозрения за терористична дейност.

По информация на Sunday Times службите във Великобритания за последните три години са предотвратили повече от 900 опита британци да заминат за Сирия и Ирак, за да се включат в редиците на терористите.