Израелският пратеник по антисемитизма Ноа Тишби съобщи в неделя, че е била уволнена от правителството на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи АП. Според нея, причина са критиките ѝ към планираната съдебна реформа.

Тишби, произраелска активистка и актриса, беше назначена за ролята на доброволец за борба с антисемитизма миналата година от предишната администрация на Израел.

Миналия месец Тишби публикува статия в новинарския сайт на иврит Ynet, критикуваща предложеното от правителството законодателство, наричайки го опит за "преврат".

Неяснота около освобождаването на израелския министър на отбраната

Неяснота около освобождаването на израелския министър на отбраната

Засега той остава на поста си

Израелското външно министерство не коментира уволнението на Тишби, но излезе с изявление, в което ѝ пожела успех.

Припомняме, че Нетаняху обяви миналата седмица, че ще спре планираната основна реформа на съдебната система на страната. Предложеното от правителството премахване на Върховния съд раздели страната и предизвика седмични масови протести.

В края на март беше уволнен военният министър Йоав Галант поради несъгласие с реформата. Уволнението предизвика гнева на ръководството на армията. Военните преди това вече изразиха несъгласие с реформата. 

Друго дипломатическо назначение от предишното правителство, Асаф Замир, генерален консул на Израел в Ню Йорк, подаде оставка миналата седмица в знак на протест.

За 13-та седмица протестите в Израел не спират

За 13-та седмица протестите в Израел не спират

Предложените реформи ще ограничат правомощията

Нетаняху отхвърли в сряда предложение на президента Джо Байдън да оттегли спорния план за съдебна реформа, като каза, че страната взема свои собствени решения.

Размяната на реплики беше рядка проява на публично несъгласие между двамата близки съюзници и сигнализира за нарастващи търкания между Израел и Съединените щати относно съдебната реформа, започната от Нетаняху, която той отложи след масови протести.

Запитан от репортери късно във вторник какво очаква да направи Нетаняху, Байдън отговори: "Надявам се да я оттегли". Президентът добави, че правителството на Нетаняху "не може да продължи по този път" и призова за компромис с плана, който разгневи израелското общество. Президентът също отхвърли предположението на американския посланик в Израел Томас Нидес, че Нетаняху скоро ще бъде поканен в Белия дом, Байдън заяви: "Не, не е в близко бъдеще".

Консултации в Израел за спорната съдебна реформа

Консултации в Израел за спорната съдебна реформа

Скептицизмът продължава да е голям