Две ракети бяха изстреляни по кораб край югоизточното крайбрежие на йеменския град Аден в четвъртък, причинявайки пожар на борда, съобщиха британските морски агенции, цитирани от "Ройтерс".

Британската фирма за морска сигурност Ambrey идентифицира кораба като плаващ под флага на Палау, притежаван от Обединеното кралство кораб за общи товари, който се е насочил към Червено море от Тайланд.

Водените от САЩ коалиционни сили реагират на инцидента, станал на 70 морски мили от Аден, съобщи агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO), без да уточнява подробности.

"Беше съобщено, че кораб е бил атакуван от две ракети, което е довело до пожар на борда", каза UKMTO.

Подкрепяните от Иран хуси, които контролират най-населените региони на Йемен, прекъснаха търговското корабоплаване в Червено море и протока Баб ел-Мандеб през последните месеци, принуждавайки фирмите да поемат по-дълъг и по-скъп маршрут около Африка.

Приходите от Суецкия канал са спаднали с до 50%

Приходите от Суецкия канал са спаднали с до 50%

Заради атаките на хусите в Червено море

Атаките в Червено море породиха опасения, че войната между Израел и Хамас в Газа ще доведе до ескалация в и без това нестабилния, богат на петрол Близък изток.

Освен смущенията в търговията, причинени от хусите, ливанското движение "Хизбула" често разменя огън през границата с Израел, докато проиранските милиции атакуваха американските сили в Ирак.

Съединените щати сформираха международна коалиция за защита на морското корабоплаване в Червено море в отговор на атаките на хусите.

ЕС започна военноморската си операция срещу  хусите

ЕС започна военноморската си операция срещу хусите

Нейното име е Aspides, а щабквартирата в Гърция