Външният министър на Словакия Растислав Кацер в петък обяви, че подава оставка. Това съобщава "Ройтерс", като цитира президента Зузана Чапутова. 

Оставката нанася нов удар на дясноцентристкия кабинет,  вече временно изпълняващ длъжността до изборите през септември.

Напускането на Кацер следва поредица от други министерски оставки и засилва натиска върху премиера Едуард Хегер от страна на опозицията да се оттегли от власт и да направи път за правителство на технократи.

Споровете почти парализираха политиката в членката на НАТО и ЕС, която беше силна подкрепа на съседката си Украйна след нахлуването на Русия.

"Външният министър Касер неофициално изрази воля да бъде освободен от задълженията си", каза президентът Чапутова в телевизионно обръщение на живо от Лондон, където ще присъства на съботната коронация на британския крал Чарлз.

Чапутова, чиято роля й дава правомощието да назначава нов министър-председател, каза, че ще обсъди ситуацията с Хегер и председателя на парламента Борис Колар след завръщането си.

Словакия отива на предсрочни избори през септември

Словакия отива на предсрочни избори през септември

След неуспеха на референдума на опозицията

Качер, който пътува до Италия, не беше открит веднага, за да коментира причините си.

Управляващата коалиция се бори, откакто загуби мнозинството си през септември миналата година, когато либертарианската партия SaS се оттегли.

SaS се присъедини към лява опозиционна партия при гласуването чрез вот на недоверие през декември, обвинявайки правителството, че не помага на хората да се справят с по-високите разходи за енергия.

Парламентът гласува за провеждане на предсрочни избори през септември тази година. Няколко министри напуснаха, посочвайки различни причини. Последно тази седмица се оттегли министърът на земеделието след скандал за субсидия за фирма, която притежава. Той отрече да е извършил нарушение.

Хегер трябваше да поеме отговорността за всеки отдел след всяка оставка. Постовете не могат да бъдат заети, докато правителството е временно изпълняващо длъжността.

Премиерът каза, че няма да коментира, докато не се срещне с президента.