Словакия ще проведе предсрочни парламентарни избори на 30 септември, съобщава "Ройтерс".

До този ход се стигна, след като лидерите на предишното коалиционно правителство на страната се споразумяха за конституционна промяна, за да изместят вота от февруари 2024 г.

Партийните лидери се намесиха, след като в събота референдумът на опозицията за провеждане на предсрочни избори не успя да привлече достатъчно гласоподаватели.

Избирателната активност бе едва 27,3%, което е далеч под абсолютното мнозинство, необходимо, за да се счита референдумът за валиден.

Словаците решават на референдум за или против предсрочни избори

Словаците решават на референдум за или против предсрочни избори

Референдумът предвижда промяна в Конституцията

В Словакия могат да се проведат предсрочни избори, ако Конституцията бъде променена, за да позволи съкращаване на четиригодишния мандат на парламента. Подобна промяна на Основния закон ще се нуждае от одобрение на референдум или в местния парламент с най-малко 90 от общо 150 гласа.

Правителството на министър-председателя Едуард Хегер управлява като служебен кабинет, след като през декември загуби вот на недоверие в парламента.

То беше критикувано, че не прави достатъчно в помощ на хората, засегнати от растящите енергийни сметки и инфлацията.

Неговият бивш коалиционен партньор - Либертарианската партия "Свобода и солидарност" (SaS), се присъедини към опозицията във вота на недоверие срещу кабинета, който беше правителство на малцинството, след като SaS напусна коалицията през септември.

Хегер се надяваше да формира ново мнозинство и да управлява до следващите избори, насрочени за февруари 2024 г., но SaS отказа да преговаря, оставяйки му малко възможности да остане на власт.

Словашкият президент се обяви за предсрочни избори през 2023 г.

Словашкият президент се обяви за предсрочни избори през 2023 г.

Ден, след като правителството падна при вот на недоверие