Словашкият конституционен референдум "за" или "против" предсрочни парламентарни избори е невалиден поради ниска избирателна активност. Това показват все още  частични резултати от допитването, оповестени малко след 23:00 часа местно време на уебсайта на SME.

От тях става ясно, чв избирателната активност е доста под 50 процента, необходими, за да бъде обявен за валиден съботният референдум за промяна на конституцията.

Референдумът за промяна на конституцията започна в събота в 7 сутринта местно време и гласуването продължи до 22 часа.

Пълните резултати ще бъдат официално обявени в 9 сутринта местно време.

В миналото само един от девет референдума отговаряше на критерия за 50 процента избирателна активност. Това беше референдумът от 2003 г. за присъединяването на Словакия към ЕС, в който участваха 52 процента от имащите право на глас словашки избиратели.

Много партии призоваха за бойкот на съботния референдум.

Словаците решават на референдум за или против предсрочни избори

Словаците решават на референдум за или против предсрочни избори

Референдумът предвижда промяна в Конституцията

След като загуби вота на недоверие през декември, тогавашният премиер Едуард Хегер нареди на правителството си да подаде оставка. Обнадежден за ново начало, Хегер първо потърси ново мнозинство в парламента, но след като не намери такова, той каза преди няколко дни, че ще търси предсрочни избори.

Гласуването може да се проведе през септември, но е възможно и по-ранна дата - късна пролет или лято.

Наблюдатели подчертаха, че резултатите от референдума не биха повлияли на датата на бъдещите избори. Това, което може да направи обаче, е да повлияе на електоралните предпочитания.

Словашкото правителство падна след вот на недоверие

Словашкото правителство падна след вот на недоверие

78 депутати в 150-местния парламент гласуваха против

Според сегашното положение словашката конституция не позволява парламентът, който се избира за срок от четири години, да бъде разпускан предсрочно дори и правителството да е паднало и да няма мнозинство за съставяне на ново. Основният закон предоставя това право само на президента на страната.

Референдумът беше предизвикан от лявата опозиция, която внесе около 400 000 подписа на граждани в подкрепа на промяната. Лидерите на социалдемократическата партия твърдят, че необходимостта от изменение на конституцията е възникнала поради правителствената криза в страната през последните месеци. Социалдемократите също така поискаха народен вот за незабавна оставка на дясноцентристкото правителство, но словашкият Конституционен съд постанови, че формулировката е противоконституционна.