В Словакия започна гласуването на референдума за конституционни промени. Около 4,5 млн. избиратели в република с население от почти 5,5 млн. души трябва да отговорят на въпроса дали Националният съвет (парламентът) може да бъде разпускан за предсрочни избори.

Според сегашното положение словашката конституция не позволява парламентът, който се избира за срок от четири години, да бъде разпускан предсрочно дори и правителството да е паднало и да няма мнозинство за съставяне на ново. Основният закон предоставя това право само на президента на страната.

Референдумът беше предизвикан от лявата опозиция, която внесе около 400 000 подписа на граждани в подкрепа на промяната. Лидерите на социалдемократическата партия твърдят, че необходимостта от изменение на конституцията е възникнала поради правителствената криза в страната през последните месеци. Социалдемократите също така поискаха народен вот за незабавна оставка на дясноцентристкото правителство, но словашкият Конституционен съд постанови, че формулировката е противоконституционна.

Гласуването започна в 07:00 ч. местно време и ще продължи до 22:00 ч. Предварителните резултати се очакват в неделя. Референдумът ще се счита за валиден, ако в него участват повече от 50 % от регистрирани избирателите и ако повече от половината от тях вземат решение по въпроса чрез гласуване. Така в референдума трябва да участват над 2,2 милиона гласоподаватели, за да има той силата на закон, а повече от 1,1 милиона от тях трябва да гласуват за промяна на конституцията.

На 15 декември 2022 г. парламентът гласува вот на недоверие на настоящото либерално правителство на министър-председателя Едуард Хегер.

Словашкият президент се обяви за предсрочни избори през 2023 г.

Словашкият президент се обяви за предсрочни избори през 2023 г.

Ден, след като правителството падна при вот на недоверие