Президентът на Словакия Зузана Чапутова в петък официално прие оставката  правителството на страната. Тя призова и за провеждане на предсрочни избори до средата на 2023 г., съобщи АП. 

Чапутова даде срок на парламента до края на януари да промени конституцията, което ще направи възможни предсрочни избори. Гласуването трябва да се проведе през първата половина на 2023 г.

"Аз лично ще направя всичко възможно, за да допринеса за организирания преход на страната към предсрочни избори", каза Чапутова.

Припомняме, че словашкото коалиционно правителство на малцинството, водено от премиера Едуард Хегер, падна в четвъртък, след като загуби вота на недоверие, свикан от опозицията заради политическата криза.

Словашкото правителство падна след вот на недоверие

Словашкото правителство падна след вот на недоверие

78 депутати в 150-местния парламент гласуваха против

Няколко опозиционни и коалиционни партии посочиха, че биха предпочели предсрочни избори като изход от кризата. За да се случи това, ще е необходимо парламентарно мнозинство от две трети.

"В случай, че в определения срок не бъде взето решение за предсрочно гласуване, ще предприема необходимите стъпки в съответствие с Конституцията", каза Чапутова.

Това означава, че тя ще избере нов министър-председател.

В същото време Чапутова поиска кабинетът на Хегер да остане на поста с намалени правомощия като служебно правителство.

Следващите редовно насрочени парламентарни избори в Словакия са през февруари 2024 г.

Правителството на Хегер твърдо застана до Украйна на фона на руската инвазия, като изпрати оръжие на украинските въоръжени сили, като същевременно отваря границата си за бежанци. Някои настоящи опозиционни лидери се противопоставиха на военната подкрепа за Украйна и санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия.

Словашкото правителство е изправено пред криза на доверие

Словашкото правителство е изправено пред криза на доверие

Необходим е един глас за неговото падане от власт

Опозицията би имала добри шансове да спечели предсрочни избори, показват последните социологически проучвания.