Правителството на малцинството в Словакия е изправено пред труден ден в парламента във вторник, когато депутатите трябва да му гласуват вот на недоверие, внесен от опозицията, както и да одобрят бюджета за 2023 г., предава Ройтерс.

И двете гласувания по отделно биха могли да разтърсят раздробената дясноцентристка коалиция на премиера Едуард Хегер и гласуването се очаква да бъде с неясен изход заради независими депутати, които не са заявили как ще гласуват във време на политически сътресения и борби.

Опозиционни групи - включително тази, която напусна коалицията на Хегер през септември, внесехо вот на недоверие, обвинявайки неговото правителство, че прави твърде малко, за да помогне на хората да се справят с нарастващите разходи за енергия.

Анализатори казаха, че всяка промяна в правителството може да повлияе на подкрепата за съседна Украйна, особено ако победи лявата опозиция, която критикува предоставянето на Киев на военно оборудване.

Гласуването на бюджета първоначално беше планирано за петък, но забавянето на дебатите го измести в същия ден като вота за недоверие, каза председателят на парламента в петък.

Новинарският канал TA3 съобщи, че 75 депутати в 150-местния парламент са готови да свалят правителството при вота на недоверие, само един глас засега не достига за тази цел.

Няколко партии настояват за избори догодина, преди редовните през февруари 2024 г., ако кабинетът падне, или като цена за запазването му на власт дотогава.

Ако правителството загуби вота на недоверие, то ще остане на поста, докато президентът Зузана Чапутова не назначи друг кабинет, но правомощията му ще бъдат ограничени. Това може да ограничи усилията му да помогне на хората, засегнати от рязко растящите сметки за енергия.

Неуспехът да одобри държавния бюджет за 2023 г. може да има подобен ефект, защото правителството ще бъде принудено да въведе временен бюджет с лимити на разходите.

В проектобюджета, който в момента съдържа помощ на стойност 6 милиарда евро за домакинствата, засегнати от високите цени на енергията, дефицитът е 6,4% от брутния вътрешен продукт.

Германия създава център за поддръжка на военна техника в Словакия

Германия създава център за поддръжка на военна техника в Словакия

Там ще се ремонтира оръжието, изпращано на Украйна