Нов хаос в Косово заради още един арестуван бивш полицай етнически сърбин в Северна Митровица, съобщава Б92.

По първоначална информация става въпрос за Зоран Михайлович, като засега не е известно в какво е обвинен той.

Вчера следобед Сладжан Трайкович, бивш член на косовската полиция, беше арестуван, също в Северна Митровица, по обвинения в предполагаемо военно престъпление.

Преди седмица косовската полиция арестува Деян Пантич, бивш член на косовската полиция, на ГКПП Ярине по обвинения в предполагаема терористична дейност.

Заради ареста му, сърбите от северно Косово издигнаха барикади и блокираха пътища на няколко места.

Албания загрижена за ситуацията в Косово

Албания загрижена за ситуацията в Косово

Рама се противопостави на идеята сръбските войски да се върнат в Косово

Припомняме, че албанският премиер Еди Рама в четвъртък изрази загриженост относно ситуацията в северната част на Косово.

"Нарастващото напрежение в северната част на Косово е не само безполезно, но е и дълбоко тревожно. Не е за вярване, че постоянно се сблъскваме с барикади, прекъсвания в процеса на нормализиране и противопожарни екипи на САЩ и Европейския съюз (ЕС), които тичат, за да спасят диалога Белград-Прищина от тежката политическа реторика", каза той.

Рама се противопостави на идеята сръбските войски да се върнат в Косово, както е предвидено в Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Той сравни тази ситуация с евентуално искане от Прищина НАТО да изпрати албански войски, за да защити етническите албанци в долината Прешево в Южна Сърбия. "Разбирам, че това може да е поредната политическа димна бомба", каза той.

Сръбската армия в повишена бойна готовност заради Косово.

ЕП подкрепи безвизовия режим с Косово

ЕП подкрепи безвизовия режим с Косово

Безвизовият режим ще влезе в сила не по-късно от 1 януари 2024 г.

"Оборудвани сме и въоръжени...", заяви министърът на отбраната Милош Вучевич. По думите му, Сърбия няма да се откаже от искането за формиране на Общността на сръбските общини на Косово, пише b92.

Вучевич каза пред телевизия Happy, че CSM е "форма на автономия" и гаранция, че "сръбската общност може да живее в тези райони" и напомни, че ЕС е "гарантът на това споразумение".

Той посочи, че "Сърбия трябва да остане ангажирана с мира и стабилността" и че основният интерес е "запазването на мира".

Вучич обвини международната общност за ситуацията в Косово

Вучич обвини международната общност за ситуацията в Косово

Искаме мирът да се запази, въпреки всичко, настоя сръбският президент

Косовската полиция забрани преминаването както на превозни средства, така и на пешеходци на административните ГКПП Ярине и Бърняк.