"На първо място имаме директни фалшификации, лъжи за ситуацията на място и трудна борба на една нация за оцеляване в нейните огнища".  Това заяви сръбският президент Александър Вучич след заседанието на Съвета за национална сигурност по повод на сблъсъците в Косово, съобщи Б92.

Стрелба и взривове в Северно Косово

Стрелба и взривове в Северно Косово

Напрежение в ключов регион

Той повтори, че косовската полиция няма право да бъде в северната част на Косово и Метохия, а там трябва да бъде дирекция "Север".

Вучич посочи, че това, което беше обявено вчера и в предходните дни и седмици, се случва и в момента.

"Днес те нахлуха със специални части. Международната общност се прави, че не го е видяла", каза той.

Според него, става дума за прекратяване на сръбския проблем в Косово и Метохия и той обвини част от международната общност, че участва в това.

"Става въпрос за опит за прекратяване на сръбския проблем в Косово, в който участват албанският премиер Албин Курти, властите в Прищина и голяма част от международната общност. 

По думите му, сръбските власти обмисляли какво да правят.

"За нас е важно и албанците, и сърбите да запазят мира", каза той.

Както той заяви, американците искат премахване на барикадите.

"Разбрах това послание много добре и го очаквах, въпреки че съм разочарован. Те имат свое дете и го пазят. Те създадоха албанското дете преди 20 години и го довършиха преди 14 години. Казват, че барикадите са проблем. Не ограничават движението на нито един албанец. Това е протест", каза той.

Борел призова за връщане на спокойствието в Косово

Борел призова за връщане на спокойствието в Косово

Напрежение около язовира "Газивода"

Президентът на Сърбия каза, че за него това е най-трудният ден, откакто е президент или премиер, и че най-тежката нощ предстои.

"Имам въпрос към нашите американски партньори: Кои споразумения спазва Прищина и кои спазват американците?", попита той. 

Той каза, че има информация от КФОР, че албанците няма да предприемат насилствени действия срещу демонстрантите. Президентът добави, че сърбите в т.нар. Косово трябва да се доверят на КФОР.

Президентът на Сърбия също така информира, че международните партньори идват на 17 декември и дотогава трябва да се запази мирът.

Както каза той, той не е сигурен, че на Запад се радват на поведението на Курти, но че могат да го накарат да се държи прилично и в съответствие с нормите на международното право.

"Призовавам хората да се доверят на тяхното ръководство. Ние знаем много добре какво правим и ни е грижа за нашия народ в Косово и Метохия, но също и за всеки гражданин на тази страна. Моето послание към народа на Косово е, че няма предайте се и ние сме с вас", каза Вучич.

Червените линии на Сърбия: Без нови преговори и без признаване на Косово

Червените линии на Сърбия: Без нови преговори и без признаване на Косово

Албин Курти бил най-големият дестабилизиращ фактор в района

Припомняме, че сръбският външен министър Ивица Дачич по-рано обвини косовския премиер Курти, че непрекъснато пали пожари, но че сърбите няма да останат без подкрепа.

"Какви са нашите червени линии: Първо, не може да има нови преговори по това, което вече сме договорили. Второ, не може да има признаване на независимостта или членството на Косово в ООН. Трето, не може да има физически атаки, тоест застрашаване сигурността на сърбите. Това са нашите червени линии. Ние сме готови за мир, но за това е необходима още една страна," каза Дачич.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз няма да толерира атаки срещу правната си мисия ЕУЛЕКС, или използване на насилствени, престъпни действия на север. Барикадите трябва да бъдат премахнати незабавно от косовските сърби. Спокойствието трябва да се възстанови. ЕУЛЕКС ще продължи да координира действията си с косовските власти и КФОР.

Членове на специалните части на косовската полиция, въоръжени и с бронирана техника, нахлуха в сградата на големия язовир "Газивода". Според сръбските медии те са изгонили охранителя и са свалили сръбските знамена, издигнати там.

Косовската полиция не позволява преминаването през граничните пунктове Ярине и Бърняк нито пеша, нито с превозно средство. Косовските сърби остават на барикадите, издигнати в няколко населени места в знак на протест срещу вчерашния арест на бивш полицай, когото днес в изявлението си Вучич защити като невинен човек.

Ескалация в Косово: Властите затвориха границата със Сърбия и отложиха изборите

Ескалация в Косово: Властите затвориха границата със Сърбия и отложиха изборите

Вучич праща сръбската полиция и армия

В последните две години напрежението между Сърбия и Косово периодично ескалира, когато властите в Косово предприеха решение да заменят издадените от Сърбия регистрационни номера на автомобили в региони, където етническите сърби съставляват мнозинството.

Само преди дни стана ясно, че ЕС е изготвил ново споразумение за регулиране на конфликта. Планът за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия е с ясен график на действията и е бил изпратен в началото на седмицата и на двете страни.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но отношенията продължават да са обтегнати. През 2013 г. Белград и Прищина се ангажираха с диалог под егидата на ЕС за разрешаване на нерешени въпроси, но беше постигнат малък напредък.

Споразумението с Косово остава едно от основните предварителни условия за присъединяване на Сърбия към ЕС.