Косовските власти решиха да затворят няколко контролно-пропускателни пункта по границата със Сърбия на фона на ескалацията на напрежението в северната част на частично признатата държава.

Това съобщи Novosti.rs.

Според вестника полицията е блокирала влизането от Сърбия през контролно-пропускателните пунктове Ярине и Бърняк в Северно Косово. Правоприлагащите органи твърдят, че този ход е предприет в рамките на мерките за сигурност.

По-рано през деня полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след като напрежението в населената със сърби северна част на страната се засили, уточни "Ройтерс". До момента няма данни за убити или ранени.

Междувременно Kosovo Online отбелязва, че президентът на Косово Вьоса Османи е съобщил, че местните избори в северната част на страната са отложени за края на април.

Стрелба и взривове в Северно Косово

Стрелба и взривове в Северно Косово

Напрежение в ключов регион

"Имахме пълно съгласие за април 2023 г... За да се гарантира местен и международен надзор, сигурност и време за правоприлагащите органи, е необходимо изборите да се отложат", каза тя.

От своя страна сръбският президент Александър Вучич обвини властите в Прищина и мисията на ЕС за ескалацията на напрежението.

Сърбия отправи искане до командващия силите на НАТО в Косово за разполагане на нейни полицейски и военни служители на територията на бившата сръбска провинция. Това разкри Александър Вучич.

"Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН потвърди, че ще бъде разрешено завръщането на договорен брой сръбски военни и полицейски служители. Досега не са водени преговори с КФОР (мисията на НАТО в Косово - бел. ред.) за връщането на сръбския персонал", каза президентът.

Според Вучич той няма илюзии и знае, че искането за разполагане на сръбски военни и полицейски служители в Косово ще бъде отхвърлено.

"Те ще намерят безброй оправдания, макар да нямат право да го правят, за да кажат, че "контролират ситуацията" и че "няма нужда от това", добави държавният глава.

Той обаче отбеляза, че одобряването на такова искане е "отговорност на KFOR".

Лидерите на ЕС искат бързо Западните Балкани, противопоставят се на руското влияние

Лидерите на ЕС искат бързо Западните Балкани, противопоставят се на руското влияние

Фон дер Лайен: Западните Балкани и ЕС, ние поемаме в една и съща посока

Припомняме, че днес, 10 декември, в Северно Косово започна нова ескалация, предизвикана от местните сърби. Причината за това беше задържането на бившия косовски полицай от сръбски произход Деян Пантич.

Той е бил арестуван за предполагаемо нападение срещу офис на избирателната комисия, срещу полицаи и срещу служители на комисията, заявиха от полицията в Прищина.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но отношенията продължават да са обтегнати. През 2013 г. Белград и Прищина се ангажираха с диалог под егидата на ЕС за разрешаване на нерешени въпроси, но беше постигнат малък напредък. Споразумението с Косово остава едно от основните предварителни условия за присъединяване на Сърбия към ЕС.

В последните две години напрежението между Сърбия и Косово периодично ескалира, когато властите в Косово предприеха решение да заменят издадените от Сърбия регистрационни номера на автомобили в региони, където етническите сърби съставляват мнозинството. 

Само преди дни стана ясно, че ЕС е изготвил ново споразумение за регулиране на конфликта. Планът за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия е с ясен график на действията и е бил изпратен в началото на седмицата и на двете страни. 

Защо всичко е спокойно на западнобалканския фронт на Русия?

Защо всичко е спокойно на западнобалканския фронт на Русия?

Саморуков за Фондация Карнеги: Последното нещо, от което се нуждае Русия, е още един унизителен удар