Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич представи пред Сръбското радио и телевизия (РТС) червените линии на Белград, пише македонският вестник "Слободен печат".

"Какви са нашите червени линии: Първо, не може да има нови преговори по това, което вече сме договорили. Второ, не може да има признаване на независимостта или членството на Косово в ООН. Трето, не може да има физически атаки, тоест застрашаване сигурността на сърбите. Това са нашите червени линии. Ние сме готови за мир, но за това е необходима още една страна," каза Дачич.

Той обясни, че президентът на Сърбия Александър Вучич и правителството, с искането до КФОР за връщане представители на сръбските въоръжени сили в Косово, ще се опитат да "изяснят нещата" пред международната общност и да разберат дали резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 1244 е напълно приложена.

"Знаем, че това са риторични въпроси, тоест вече знаем отговора на тези въпроси. Както сега се опитват да покажат, че Брюкселското споразумение не съществува, те се отнасят по същия начин и спрямо Резолюция 1244," каза Дачич пред РТС.

Той каза, че международната общност не иска да зачита или изпълнява напълно Резолюция 1244, но също така, че не може да я отмени, защото е необходимо мнозинство в Съвета за сигурност на ООН, докато Прищина, добави той, вече е поискала нейната отмяна няколко пъти, както и мисията на ООН - ЮНМИК и на НАТО - КФОР да бъдат премахнати.

Дачич също така добави, че като иска връщането на сръбската армия и полиция в Северно Косово, Сърбия цели да покаже, че е задължение на международната общност да защити всички граждани на Косово.

Всички представители на международната общност, казват, че са наясно, че докато Албин Курти е министър-председател на Косово, няма да има мир или споразумение с Прищина и че Курти е най-големият дестабилизиращ фактор в региона в момента, каза Дачич .

Попитан за "най-големия натиск върху Сърбия досега", който според сръбски президент Вучич ще последва, когато Косово кандидатства за членство в ЕС на 15 декември, Дачич каза, че вероятно това ще бъде "кондензация на различни видове натиск", за да се приеме ситуацията на място, (да се постигне) някакво окончателно споразумение, което би означавало признаване на Косово и одобрение на членството на Косово в ЕС и Съвета на Европа.

"Що се отнася до ЕС, има възможност да се оспори това, въпреки че няма мнозинство, тъй като е малко вероятно да се вземе мнозинство, но ще е необходим консенсус, ако се повдигне въпросът за статута. Чешката република е председател, тя получава искането. Дали това искане първоначално ще бъде отхвърлено поради статута на Косово или ще бъде изпратено до Европейската комисия за становище, така че те да го обсъждат една година, също зависи от ротационния председател," каза Дачич.

Той заяви ясно на сърбите в Косово, които са на барикадите тази сутрин, че Сърбия ще застане на тяхна страна.

"Те със сигурност няма да останат без подкрепата на страната си. Те могат да бъдат сигурни, че ще положим максимални дипломатически усилия, надявам се само дипломатически и политически, за да защитим нашия народ в Косово и Метохия, ако е необходимо, и на другите народи, разбира се," каза Дачич.

Припомняме, че в събота в Северно Косово започна нова ескалация, предизвикана от местните сърби. Причината за това беше задържането на бившия косовски полицай от сръбски произход Деян Пантич.

Той е бил арестуван за предполагаемо нападение срещу офис на избирателната комисия, срещу полицаи и срещу служители на комисията, заявиха от полицията в Прищина.

В северния косовски град Зубин Поток в продължение на четвърт час е имало стрелба, а близо до град Косовска Митровица са избухнали две експлозии. Това съобщи в събота сръбският вестник "Вечерне новости".

Според вестника експлозиите са регистрирани в Звечан, който се намира в областта Косовска-Митровица в Косово. Преди това е имало съобщения за стрелба в друг район в Северно Косово.

ЕС изготви ново споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия

ЕС изготви ново споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия

Споразумението с Косово остава едно от основните предварителни условия за присъединяване на Сърбия към ЕС

В последните две години напрежението между Сърбия и Косово периодично ескалира, когато властите в Косово предприеха решение да заменят издадените от Сърбия регистрационни номера на автомобили в региони, където етническите сърби съставляват мнозинството.

Само преди дни стана ясно, че ЕС е изготвил ново споразумение за регулиране на конфликта. Планът за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия е с ясен график на действията и е бил изпратен в началото на седмицата и на двете страни.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но отношенията продължават да са обтегнати. През 2013 г. Белград и Прищина се ангажираха с диалог под егидата на ЕС за разрешаване на нерешени въпроси, но беше постигнат малък напредък.

Споразумението с Косово остава едно от основните предварителни условия за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Защо всичко е спокойно на западнобалканския фронт на Русия?

Защо всичко е спокойно на западнобалканския фронт на Русия?

Саморуков за Фондация Карнеги: Последното нещо, от което се нуждае Русия, е още един унизителен удар