Президентът на Украйна Петро Порошенко защити инсценировката на убийството на руския журналист Аркадий Бабченко, изтъквайки в интервю, че това е било необходимо, за да се "защити свободата на медиите", съобщава "Франс прес".

"Онези, които ни критикуват, биха ли предпочели руските тайни служби да бяха убили този журналист", запита Порошенко в интервю за най-тиражния испански вестник "Паис", след като му е бил зададен въпрос за постановката със смъртта на Бабченко, "мозъкът" на която бяха украинските спецслужби.

Германия настоя Украйна да дава обяснения за инсценировката с Бабченко

Германия настоя Украйна да дава обяснения за инсценировката с Бабченко

Много хора в германското правителство са били изненадани

"Ако трябва да защитим свободата на медиите, ако трябва да защитим журналистите, трябва да използваме този тип техники", настоял украинският държавен глава.

Украинската полиция обяви на 29 май, че Бабченко е бил застрелян поръчково в Киев, но на следващия ден украинските специални служби свикаха пресконференция, на която руският журналист се появи жив и здрав.

Постановката на убийството на Бабченко заблуди световните медии и накара организации за защита на свободата на медиите да подчертаят опасенията си относно въздействието, което това би могло да има върху работата на журналистите навсякъде по света.

Кремъл осъди мнимото убийство на руския журналист Аркадий Бабченко

Кремъл осъди мнимото убийство на руския журналист Аркадий Бабченко

Според Кремъл инсценировката е "безчовечна драматизация"

Някои изтъкнаха, че постановката със смъртта само и единствено може да доведе до повече обвинения във "фалшиви новини", във време, когато разграничението между надеждни и ненадеждни източници на информация става все по-важно.

След като украинските власти обвиниха тайните служби на Русия, че са подготвяли покушение срещу Бабченко, Кремъл отхвърли историята като "абсурд" и "връх на цинизма" и отрече обвиненията, че са се опитали да убият журналиста.

Инсценираното „убийство” на Бабченко включвало кръв от прасе, гримьор и морга

Инсценираното „убийство” на Бабченко включвало кръв от прасе, гримьор и морга

Пред журналисти Аркадий Бабченко за първи път разкри подробности

Украинските тайни служби арестуваха мъж, който е щял да убие Бабченко, а Порошенко коментира пред "Паис", че "много скоро" ще покажат къде той е получил "парите, заповедите и списъците на журналисти, които трябва да бъдат убити".

Запитан за предполагаем списък от 30 журналисти, които са цел на Москва за ликвидиране в Украйна и Европейския съюз, Порошенко посочил, че не е информирал лично други правителства, но каза, че тайните служби си сътрудничели с тях.