Руският журналист, работил с украинските власти за инсцениране на смъртта си, съобщи, че е бил намазан с кръв от прасе и е бил откаран в моргата като част от организирания от службите план, информират АП и "Москва таймс".

„Убийството” на Бабченко – невероятен идиотизъм

„Убийството” на Бабченко – невероятен идиотизъм

Повече да не се вярва на официални съобщения на Украйна

Пред журналисти Аркадий Бабченко за първи път разкри подробности за организираната инсценировка, след като Киев съобщи, че всичко е било нагласено, за да се осуети планирано от службите на Москва покушение срещу Бабченко.

Хокат Украйна за инсценировката с руския журналист

Хокат Украйна за инсценировката с руския журналист

Това било "част от информационната война"

Руснакът каза пред колегите си на пресконференция в Киев, че той е можел да откаже, когато украинските власти му предложили идеята преди около месец. Бабченко добави, че е приел по свое желание.

"Убитият" Аркадий Бабченко е жив, службите на Украйна с инсценировка
Обновена

"Убитият" Аркадий Бабченко е жив, службите на Украйна с инсценировка

Убийството било поръчано от руските спецслужби

Във вторник киевската полиция съобщи, че 41-годишният Бабченко е застрелян в апартамента му, но на следващия ден шокира, че той е жив и че са задържали заподозрян. Властите публикуваха снимки с "убития" Бабченко в локва кръв.

Украйна обвини Русия за застреляния руски журналист Бабченко

Украйна обвини Русия за застреляния руски журналист Бабченко

"Руската тоталитарна машина не му е простила честността му"

Журналистът отбеляза още на пресконференцията, че го е направил, тъй като се е страхувал за живота си.

"Всеки, който казва, че това подкопава доверието към журналистите: Какво бихте направили на мое място, ако дойдат за вас и ви кажат, че планират да ви убият", попита той.

Първата ми реакция беше: Искам да си взема багажа и да изчезна на Северния полюс. Но след това осъзнах, къде ще се скрия. Скрипал също се опита да се скрие, добави 41-годишният журналист.

Той разказа, че в нощта на "убийството" гримьор е пристигнал в апартамента му, за да го нагласи като убийство, получил е тениска с дупки от куршуми и е бил залят с кръв от прасе. Бабченко се преструвал на убит, докато медицински екип, който също участвал в инсценировката, го транспортирал в болница, където му извадили смъртен акт и го вкарали в моргата.

Руски журналист беше застрелян в Киев

Руски журналист беше застрелян в Киев

Убит е с изстрели в гърба

След затварянето на вратите на моргата аз бях "възкресен", каза той и добави, че след това се измил и се преоблякъл.

"След това гледах новините и видях колко голям човек съм бил", продължи той, имайки предвид отношението на медиите към него.