Президентът на Украйна Петро  Порошенко очаква, че до вторник - 12 април, във Върховната рада ще бъде създадена нова коалиция, предаде агенция „Униан”.

Припомняме, по-рано днес премиерът Арсений Яценюк подаде оставка. Досегашната коалиция беше напусната от „Баткивщина” и от  Радикалната партия.

„Очаквам, че не по-късно от идната седмица, желателно във вторник, ще чуем от парламента добрата новина, че е създадена коалиция.” – заяви президентът пред украински медии.

„Ако това не стане, на мен като  президент и на украинския народ ще ни се наложи да затворим вратите, като при конклав. И ще чакаме не черен, а бял дим от Върховната рада. Те трябва да създадат коалиция.” – добави Порошенко.

Той изрази надежда, че в парламента ще има мнозинство от отговорни депутати – не по-малко от 226, които ще осигурят създаването на коалиция и ще предложат кандидатура на премиер.

От парламентарната група на Блока на Петро Порошенко смятат да сформират коалиция с Народния фронт и с независими депутати.

На 24 март от Блока на Петро Порошенко предложиха за премиер да бъде номиниран председателят на Върховната рада Владимир Гройсман.