Президентът на Украйна Петро Порошенко прикани европейските партньори на страната да управляват украинския транзитен газопровод със съвместни усилия, отбелязвайки, че "Северен поток 2" е икономически неоправдан проект и бил само подкуп за лоялност.

Това е заявил украинският държавен глава в интервю за германския в. "Ханделсблат" в навечерието на посещението му в Германия.

ЕС няма да подкрепи изграждането на "Северен поток 2"

ЕС няма да подкрепи изграждането на "Северен поток 2"

Проектът нарушава принципите за прозрачност...

"Налице е украински транзитен газопровод. Той е много по-евтин. Той може лесно да се модернизира и това няма да бъде скъпо. Той има капацитет да транзитира до 100 млрд. куб. м суровини годишно. През 2017 г. бяха транзитирани около 94-97 млрд. куб. м, което съответстваше на увеличение на транзитните обеми с 15 процента. Той може лесно да бъде модернизиран. Ще се радваме да включим нашите европейски партньори в управлението на газовата компания", коментирал Порошенко.

Той отново изразил мнението, че германските политици и германските компании трябва внимателно да преразгледат отношението си към "Северен поток 2", който "е чисто политически проект, финансиран от Русия".

Германия одобри Северен поток 2

Германия одобри Северен поток 2

Решителни стъпки към изграждането на газовото трасе

"Извинете ме за грубите думи, но "Северен поток 2" е политически подкуп в замяна на лоялност към Руската федерация, която има за цел да наложи икономическа и енергийна блокада на Украйна, като по този начин причини значителни щети на моята страна", изтъкнал държавният глава на Украйна.

Запитан да коментира изявлението на някои компании, че транзитът на газ ще бъде по-евтин заради "Северен поток 2", Порошенко подчертал, че транзитният маршрут през Украйна може да бъде изграден без значителни инвестиции "вместо да бъдат изразходвани 10 млрд. евро за "Северен поток 2".