Президентът на Украйна Петро Порошенко се присъедини към хиляди хора по улиците на Киев днес по случай 1030 години от началото на покръстването на украинците, което се случва на фона на напън за премахване на лост за влиянието на Кремъл в украинските дела, отбелязва "Ройтерс".

Порошенко иска да създаде т. нар. национална "автокефална" църква в предимно православната страна, което според него би било от жизненоважно значение за справянето с намесата на Москва.

Религиозните разделения излязоха на преден план в Украйна след анексирането през 2014 г. на Крим от Русия и конфликта между украинците и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Две съперничещи си направления в украинската църква, известни като Московска патриаршия и Киевска патриаршия, се съревновават за влияние в източноевропейската страна.

Московската патриаршия разглежда съперниковата Киевска патриаршия като нелегитимна, като се противопоставя на предложението на Порошенко. Киевската патриаршия, която се отдели през 1992 г. след рухването на Съветския съюз, го подкрепя.

Критиците на Московската патриаршия изтъкват, че тя е напълно подчинена на Руската православна църква. Те я разглеждат като пета колона на Кремъл, използвана за укриване на сепаратистки бойци, съхраняване на оръжия и оправдание на руския експанзионизъм.

Московската патриаршия отхвърля тези обвинения. Тя твърди, че е автономна от Русия.

В днешния ден Порошенко се обърна към свещеници, официални лица, депутати и изтъкнати обществени деятели на хълм, на който е издигната статуята на княз Владимир Велики, чието покръстване доведе до християнизацията на Киевска Рус през 988 г.

"Автокефалията на църквата е въпрос на нашата независимост. Това е въпрос на нашата национална сигурност. Това е въпрос на цялата световна геополитика", подчерта Порошенко.

"Скъпи приятели, времето на автокефалията на Украинската православна църква определено дойде", убеден е украинският държавен глава.

След това той се присъедини към шествие на хиляди хора, развяващи украински знамена, заедно със свещеници в златни роби и войници.

Порошенко подчерта, че е "абсолютно необходимо да се отрежат всички пипала, използвани от страната агресор в нашата държавна организация".

Спечелването на официално одобрение от страна на световната православна общност за автокефална църква на Украйна би могло да увеличи шансовете на Порошенко да бъде преизбран в завързана президентска надпревара през следващата година.

Представители на Вселенския патриарх Вартоломей засилиха надеждите на Порошенко да получи одобрение за самостоятелна украинска църква.