Отиващият си президент на Украйна Петро Порошенко, по време на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, я е призовал да подкрепи засилването на санкциите срещу Русия във връзка с решението за издаване на руски паспорти на жителите на Донбас. Това съобщиха от пресслужбата на украинския държавен глава.

"Петро Порошенко призова Берлин да подкрепи засилване на санкциите срещу Москва в отговор на т. нар. паспортни укази", отбелязаха от пресслужбата.

Украйна: Ходът на Путин с паспортите  е традиционна кагебистка тактика

Украйна: Ходът на Путин с паспортите е традиционна кагебистка тактика

Опит да вдига залога и да ескалира…

Страните също така са обсъдили разглеждане от Международния морски трибунал на въпроса за освобождаването на 24-те украински моряци, които бяха задържани от Русия в Керченския проток на 25 ноември за незаконно преминаване на границата.

В съобщението се посочва, че страните са обърнали специално внимание на "по-нататъшно увеличаване на натиска върху Москва за ускоряване на освобождаването" на украинските моряци.

Освен това по време на разговора било отбелязано, че през последните пет години партньорството между Украйна и Германия е достигнало "стратегическо равнище".

През април Меркел проведе телефонен разговор с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, който все още не е встъпил официално в длъжност.

От щаба на Владимир Зеленски призоваха за засилване на санкциите срещу Русия

От щаба на Владимир Зеленски призоваха за засилване на санкциите срещу Русия

Решението на Москва има признаци на "окупация"