Указът на Путин за облекчено даване на руски паспорти на украинци е типична тактика в стила на КГБ, заяви първият заместник-председател на украинския парламент Ирина Геращенко.

"Путин прави просташки изявления за руска паспортизация на всички украинци. Това е традиционната му кагебистка тактика - да вдига залозите и да ескалира ситуацията, създавайки кризи преди важни срещи. Той подготвя неблагоприятен фон за първия си диалог с новоизбрания президент (Володимир Зеленски - б. р.) Нищо ново и неочаквано." - коментира Геращенко, цитирана от агенция "Укринформ".

Същевременно, по думите й, ЕС, САЩ, ОССЕ и други международни организации имат големи очаквания, като че ли се откриват нови възможности.

"Също нищо неочаквано. Всички разбират, че Порошенко (ако беше спечелил втори мандат - б. р.) би продължил да отстоява линията си при преговорите и с Путин, и със света. И очакват, че украинският новак може да смени тактиката, и може да се постигне поне някакъв напредък по Донбас. Всички се стремят към презареждане. Това се очаква и не е лошо. Но има едно "но"... Стремят се към презареждане за сметка на Украйна и компромиси изключително от украинска страна." - констатира Геращенко.

Тя посочва, че опасността от такъв подход се е усетила по време на специалните дебати в Съвета за сигурност на ООН, където участниците срамежливо са избягвали да споменават Русия и Путин.

Украйна определи като агресия руските паспорти за жителите на Донецк

Украйна определи като агресия руските паспорти за жителите на Донецк

Самият Путин коментира, че това решение се явява въпрос от хуманитарен характер

"Путин дори в Китай изказа претенции към Украйна във връзка с политическия блок от споразуменията от Минск. Украинският отговор тук трябва да бъде ясен и еднозначен." - заявява Ирина Геращенко, като подчертава, че Украйна е изпълнила политическия пакет от споразуменията и сега Москва е тази, която трябва да го направи.

"Ние приехме закон за амнистията и за особеностите на местното самоуправление. Но тези закони не влязоха в сила заради Руската федерация и Кремъл, които проведоха на окупираните територии незаконни избори." - пояснява тя.

Заместник-председателката на украинската Върховна рада отбелязва, че за изпълнението на политическия пакет от Минск Путин трябва да отмени указите си за признаване на т. нар. документи на сепаратистките републики в окупираните територии в Донецка и Луганска област, както и "така наречените резултати от така наречените избори" в тях, да се разпуснат незабавно "всички псевдооргани на псевдовластите" . Освен това Путин трябва да отмени указите си за незаконна паспортизация на украински граждани.

Зеленски: Истинска нормализация само след пълна деокупация на Донбас и Крим

Зеленски: Истинска нормализация само след пълна деокупация на Донбас и Крим

Той предлага гражданство на руснаци и всички народи страдащи от авторитаризъм

"Каквито и да било регионални избори в Донбас може да се провеждат едва след като се проведе демилитаризация и само по украинските закони", допълва Геращенко.

Тя e категорична, че Украйна трябва твърдо да отстоява позициите си и че не бива да има "никакви преки преговори с марионетните режими, създадени от Руската федерация, и никаква легитимация на псевдорепубликите".

"Предизвикателствата са много сериозни. Компромисите винаги са важни, но не бива да са за сметка само на Украйна. И са невъзможни за сметка на даването на украински територии и хора." - обобщава Геращенко.

Тя отбелязва, че е недопустимо да се подменят приоритетите, като коментира и идеята за размяна между Москва и Киев на задържани украинци и задържани руснаци на принципа "всички за всички".

Украйна определи като агресия руските паспорти за жителите на Донецк

Украйна определи като агресия руските паспорти за жителите на Донецк

Самият Путин коментира, че това решение се явява въпрос от хуманитарен характер

"Защото тази риторика и подмяна на приоритетите беше много видима по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. И когато говорим за заложници, т. е. става дума не само за незаконно задържаните на окупираните територии, но и за политическите затворници на Кремъл в руските затвори, чиито съдби руснаците категорично отказваха през всички тези години да обсъждат в Минск." - допълва заместник-председателката на украинския парламент.

Тя посочва, че Москва и подкрепяните от нея сепаратисти отказват да потвърдят задържането на десетки украински военни и цивилни лица и скриват информация за тях - искат освобождаването на стотици осъдени сепаратисти и руснаци, а потвърждават само за няколко десетки украински заложници.

Геращенко акцентира върху проблема с безследно изчезналите.

"Руснаците 4 години категорично отказват да бъде създаден тристранен механизъм с международния комитет на Червения кръст, настоявайки за създаване на група само с псевдорепубликите. А означава да се легитимира отделянето на Донбас." - предупреждава тя.

От своя страна постоянният представител на Украйна в ООН Володимир Елченко определи указа на Путин за паспортите като "безумно действие по Оруел".

"Поредното намерение да се наводни Украйна с руски паспорти. После възраждане на СССР ли следва? А Съветът за сигурност и тогава ли ще чака търпеливо, "призовавайки всички страни"?" - заявява Елченко.

Припомняме, указът на Путин за облекчено издаване на руски паспорти за окупираните територии на Донбас беше осъден категорично от САЩ, ЕС и Съвета за сигурност на ООН.