Португалия ще даде на Украйна цялата военна подкрепа, която може да предостави.

Това заяви министър-председателят на Португалия Антониу Коща на съвместен брифинг с президента Владимир Зеленски в Киев, предаде "Укринформ".

Коща е на работно посещение в Киев на 21 май.

"Изпратихме военна подкрепа. Първо беше несмъртоносно, а след това смъртоносни оръжия в рамките на заявките, изпратени от Украйна и в съответствие с нашите възможности, защото ние нямаме всички ресурси, от които Украйна се нуждае сега", каза той.

Коща добави, че работата по военната подкрепа ще продължи. "Сега в Полша пристига самолет с военна техника, който ще бъде изпратен в Украйна в съответствие с конкретни заявки", добави той.

Русия гони петима португалски дипломати

Русия гони петима португалски дипломати

Като ответна мярка

Според него, Португалия ще изясни своите възможности в отговор на днешното искане на президента на Украйна.

"Що се отнася до конкретни заявки, ние проверяваме наличието на такива ресурси. Съответните сигнали са получени. Всичко, което можем да предоставим на Украйна, ще бъде предоставено", обобщи Коща.

Припомняме, че по-рано тази седмица, Русия експулсира петима португалски дипломати.  Така "остро протестира" срещу решението на Португалия да изгони 10 руски дипломати през април.

От руското МВнР предупредиха, че "тази неприятелска стъпка ще има отрицателно въздействие върху руско-португалските отношения".