Португалия стана първата страна членка на Европейския съюз, чийто план за възстановяване беше одобрен от Европейската комисия, чийто председател Урсула фон дер Лайен заяви, че първоначалните средства от фонда на Общността за възстановяване от COVID-19 кризата трябва да пристигнат в Португалия през юли, съобщава "Ройтерс".

"Планът очевидно отговаря на взискателните критерии, които установихме съвместно", отбеляза Фон дер Лайен пред репортери след среща с португалския премиер Антониу Коща в Лисабон, като допълни: "Няма съмнение, че това ще трансформира дълбоко икономиката на Португалия."

Франция и Германия искат милиарди евро да потекат от юли за възстановяване

Франция и Германия искат милиарди евро да потекат от юли за възстановяване

С фонда за пандемията ЕС ще настига ръста на САЩ и Китай

По схемата, която тепърва ще бъде одобрена от Съвета на Европейския съюз след максимум четири седмици, Португалия ще получи 13,9 млрд. евро безвъзмездни средства и 2,7 млрд. евро заеми до 2026 година.

"Знаем, скъпа Урсула, че упоритата работа започва сега", отбеляза усмихният Коща и посочи: "Искаме да стартираме много от тези инструменти още през следващите дни."

Министърът по планирането Нелсон Соуса уточни пред местно радио, че по-ранни кандидатствания за фондовете на ЕС ще бъдат отворени следващата седмица.

През април Лисабон също беше първият, който официално представи плана си в Брюксел, очаквайки програмата за възстановяване да увеличи БВП с 3,5% до края на 2025 г. в сравнение с това, което би било без него.

Икономиката на Португалия, зависима от туризма, се сви със 7,6% през 2020 г., в най-голямата си рецесия от 1936 г.

Тя планира да даде около 5 млрд. евро на компании, подсилвайки собствения им капитал, подкрепяйки инвестиции в иновации, по-екологични производствени процеси, дигитални инструменти и умения.

Илияна Цанова: Планът за възстановяване е и инструмент за реформи

Илияна Цанова: Планът за възстановяване е и инструмент за реформи

План максимум - 13% авансово плащане до края на 2021 г.

Планът предвижда и десетки инвестиционни проекти в здравеопазването, социалните жилища и инфраструктурата.

Правителството прогнозира икономически растеж от 4% тази година, докато централната банка по-рано днес повиши прогнозата си за растежа до 4,8% от 3,9%, прогнозирани през март, очаквайки рязко увеличение на инвестициите, вече възползвайки се от Европейския фонд за възстановяване.

Въпреки това, повечето компании, проучени от Португалската бизнес конфедерация в началото на юни, бяха скептични, че средствата ще окажат голямо влияние върху способността им да се възстановят от кризата, като само 14% казват, че те ще бъдат значими или много значими.

Мнозина от тях все още са натоварени с дълг от заеми, отпуснати от правителството по-рано по време на пандемията, като се очаква фалитите да се увеличат с приближаването на сроковете за погасяване.