Десноцентристкото правителство на малцинството в Португалия одобри набор от по-строги мерки за борба с корупцията, включително разрешаване на съдилищата да конфискуват активи на заподозрени без наказателна присъда. Това предаде агенция Ройтерс.

Бивши португалски премиери, политици, банкери, бизнес ръководители и съдии бяха замесени в няколко нашумели разследвания за корупция през последните години.

Премиерът на страната Луиш Монтенегро подчерта, че борбата с корупцията ще бъде безмилостна.

Португалското законодателство вече позволява конфискуване на активи за корупционни, икономически и финансови престъпления и тероризъм, но се изисква наказателна присъда. Новите правила ще позволят на съдилищата да пристъпят към конфискация, ако са "убедени", че активите на заподозрените са свързани с корупция. Те ще могат да го направят без осъдителна присъда.

Правосъдният министър Рита Джудис посочи, че обществото трябва да възприеме, че корупцията не си струва. Тя подчерта, че новите правила е нужно да бъдат одобрени от парламента. По думите й вече са проведени консултации с партиите по темата.

Мариана Лейтао от партията Либерална инициатива твърди, че това би подкопало правния принцип на презумпцията за невиновност, както и правото на частна собственост.

Португалия се класира на 34-то място от 180 държави в последния индекс на възприемане на корупцията.

В Португалия осъдиха топ банкер, подкупил бивш министър на икономиката

В Португалия осъдиха топ банкер, подкупил бивш министър на икономиката

Рикардо Салгадо отива зад решетките за 6 години и 3 месеца