Португалското правителство обяви в понеделник, че пътниците, пристигащи от Обединеното кралство, трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни, ако не са напълно ваксинирани срещу COVID-19.

Това предаде АП.

Новото правило влиза в сила в понеделник и ще продължи най-рано до 11 юли.

То предоставя свободно движение само на британските граждани, получили втората си ваксина срещу коронавирус поне две седмици преди пристигането си в Португалия.

Нов COVID-19 пик в Португалия

Нов COVID-19 пик в Португалия

Невиждан от февруари скок на заразените

Правителството заяви, че пътуващите от Великобритания ще трябва да се изолират "у дома или на място, посочено от здравните власти".

Властите добавиха, че новите насоки "може да бъде преразгледани по всяко време, в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация".

В Португалия удължиха локдауна

В Португалия удължиха локдауна

Страната се бори с пандемията

Премиерът на страната Антониу Коща се изрази по-предпазливо. "Никой не може да гарантира, че няма да бъдем принудени да обявим нов локдаун", заяви той.

Междувременно обаче новите инфекции отново растат. По данни на Европейската служба за наблюдение и контрол на заболяванията, за кратко време стойностите са нараснали от 55 на 87 случая на 100 000 жители в рамките на 14 дни, отбеляза "Дойче веле".