Посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси посети за трети път репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, който е зад решетките в Русия от март по обвинения в шпионаж, съобщава "Асошиейтед прес". Предишното ѝ посещение на Гершкович беше в началото на юли.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател обяви по-късно, че по думите на посланичката Гершкович е изглеждал в добро физическо и психическо състояние, въпреки обстоятелствата.

"Служителите на посолството ще продължат да оказват необходимата подкрепа на Евън и семейството му", обясни той и добави, че от САЩ очакват руските власти да осигурят постоянен консулски достъп.

Русия арестува кореспондента на The Wall Street Journal за шпионаж
Обновена

Русия арестува кореспондента на The Wall Street Journal за шпионаж

Той е американски гражданин

"Още веднъж призоваваме Руската федерация незабавно да освободи Евън Гершкович, както и неговия колега, неправомерно задържан гражданин на САЩ Пол Уилън", каза още Пател. Уилън беше арестуван през 2018 г., а през 2020 г. беше осъден на 16 години затвор за шпионаж.

Припомняме, че 31-годишният репортер и гражданин на САЩ Гершкович е задържан в московския затвор Лефортово, известен със суровите си условия.

Той е първият американски репортер, изправен пред обвинения в шпионаж в Русия от септември 1986 г. насам, когато Николас Данилоф, московски кореспондент на US News and World Report, беше арестуван от КГБ. Данилоф е бил освободен 20 дни по-късно при размяна за служител на мисията на Съветския съюз в ООН, който е бил арестуван от ФБР, също по обвинения в шпионаж.

Все още няма яснота за размяната на задържания в Русия Гершкович

Все още няма яснота за размяната на задържания в Русия Гершкович

Текат преговори Русия-САЩ, но детайли не се съобщават