Израелският посланик в САЩ Гилад Ердан обяви оставката си, съобщи АП.

В същото време Ердан отбеляза, че ще продължи да работи като постоянен представител на Израел в ООН. "Говорих с министър-председателя Нафтали Бенет и го помолих да приеме моята оставка като посланик след назначаването на моя наследник. За мен беше чест да представлявам Израел в държава, която е най-близкият ни съюзник."

Това написа в "Туитър" дипломатът.

Ердан добави, че според него новото правителство трябва да определи кандидатурата на представителя на Израел в САЩ, което по-добре би съответствало на политическия курс на Бенет. "По един или друг начин ще продължа да представлявам Израел в ООН и да се боря за справедливост в света", добави той.

Гилад Ердан, назначен при предишния министър-председател Бенямин Нетаняху, по време на конфликта за ивицата Газа през май тази година, последователно се застъпваше за правото на Израел на самозащита, сравняваше Хамас с нацистки формации и караше неговите представители да носят отговорност за развихрянето на конфликта. Изявленията му предизвикаха критики от лявото крило на Демократическата партия.

Абас готов да работи с новото израелско правителство

Абас готов да работи с новото израелско правителство

Но премиерът Бенет е противник на независима Палестина

Лидерът на партия Ямина Нафтали Бенет положи клетва на 13 юни като 13-и премиер на Израел. Той замени Бенджамин Нетаняху, който беше министър-председател в продължение на 12 години и сега премина в опозицията. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви готовността си да работи с новия премиер на Израел. Оставката на Ердан дойде и на фона на преговорите във Виена за връщането на САЩ към иранската ядрена сделка, на която Израел се противопоставя.