Американското посолство в Хърватия категорично осъди шествие на крайнодесни националисти в хърватската столица Загреб, които също така са развявали американско знаме и са изразили подкрепа за американския президент Доналд Тръмп, съобщава "Асошиейтед прес".

В изявление на посолството се изтъква, че то "отхвърля, най-категорично, неонацистките и проусташките възгледи по време на демонстрация на няколко души в Загреб в неделя".

Протестиращите, облечени в черно и скандиращи лозунги, използвани от пронацисткия режим на усташите през Втората световна война, са членове на малката, крайнодясна партия A-HSP, която не е представена в хърватския парламент. Докато са шествали по централните улици на Загреб, те са развявали американско знаме, както и хърватски знамена и на нацистката германска партия NPD.

Усташите избиват десетки хиляди евреи, сърби, цигани и хървати, противници на нацистите в концентрационни лагери по време на Втората световна война.

"Ние осъждаме всеки опит за свързване на САЩ към тази идеология на омразата", подчертават от американското посолство в Хърватия, добавяйки: "Подобно внушение е обида към паметта на 186 хил. американски войници, загинали в Европа в борбата срещу нацистка Германия и милионите невинни жертви, избити по време на Втората световна война."

Полицията е арестувала лидера на екстремистката партия A-HSP след протеста, чиито участници също са призовали за изгонването на "всички врагове" от Хърватия и нейното излизане от Европейския съюз.

В Хърватия е налице ръст на крайнодесните настроения, особено срещу сръбското малцинство, които останаха в страната след войната между двете съседки през 1990-те години по време на кървавото разпадане на Югославия.

Стикери, съдържащи рисунка на "сръбско родословно дърво", показваща хора, висящи от клоните му, се появиха през уикенда в пограничния хърватски град Вуковар.

Хърватското правителство осъди както крайнодясното шествие, така и стикерите, посочвайки, че та са "обидни и срамни".