Украинският удар по руския крайцер "Москва" е бил нанесен благодарение на американска разузнавателна информация, предоставена на Украйна. Първо за това съобщи американската телевизия NBC, последвана от Washington Post и New York Times, които се позовават на няколко американски служители на Пентагона, пожелали да останат анонимни.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби отрече информацията и заяви, че САЩ не са предоставили "конкретна информация за насочване" на кораба "Москва"

В същото време Кърби потвърди и друга подробност, върху която медиите обръщат внимание: решението за обстрел на руския крайцер е взето от самите украинци и САЩ не са знаели предварително за това решение.

Американски източници потвърждават украинската версия - крайцерът е ударен от две украински ракети "Нептун" на 13 април, следва пожар, а заради уврежданията корабът потъва. Според американските източници въоръжените сили на Украйна са изстреляли ракети по крайцера, като първо са поискали информация за него от американците.

Представители на САЩ не назоваха броя на жертвите от екипажа, макар да потвърждават, че той е голям. Според различни оценки екипажът на "Москва" е наброявал между 416 и 680 души, както се оказва по-късно, включително и моряци от наборен випуск.

Пет въпроса за потъването на крайцера "Москва"

Пет въпроса за потъването на крайцера "Москва"

Дори и без да участва в бойни действия, такъв кораб променя ситуацията на военноморския театър

Руската версия на събитията от самото начало предизвикваше и продължава да предизвиква много въпроси: На 13 април руските власти съобщиха, че на флагманския кораб на Черноморския флот е избухнал пожар, който е довел до детонация на боеприпаси. На следващия ден руски източници съобщават, че корабът е потънал, докато е бил влачен към Севастопол. Едва на 22 април, след като нееднократно заявяваше, че целият екипаж е спасен, руското министерство на отбраната съобщава, че в резултат на пожара е загинал един член на екипажа, а други 27 души са "изчезнали". Оттогава няма съобщения за открити живи, както и потвърждение за жертви. Руските власти така и не обявиха причината за "пожара".

Американски източници твърдят, че те не са участвали в решението за удара по "Москва" - то е било взето от украинските военни. Активно обаче в публичното пространство се утвърждава, че американското разузнаване редовно предоставя на Украйна данни за движението на руските кораби. Вчера "Ню Йорк Таймс", също позовавайки се на анонимни източници, писа, че именно данни от американското разузнаване е позволило на украинските сили да убият необичайно голям брой командири от руската армия, макар че изрично се отбелязва, че ударът по командния пункт, където малко преди това се е намирал шефът на Генщаба на Русия Валерий Герасимов, не се основава на данни от американското разузнаване.

Съветът за национална сигурност на САЩ нарече публикацията безотговорна, а Пентагона посочи, че не са предоставени данни, които да позволят индивидуална атака срещу руски военни командири.

Роднини търсят изчезнали от руския флагман "Москва"

Роднини търсят изчезнали от руския флагман "Москва"

Юлия Цивова след обаждана от властите, че синът й е мъртъв: Беше само на 19 и беше наборник